in ,

Azoknak, akik szeretnek mélyen gondolkodni

Maga a szerző is elismerte, hogy nem könnyű olvasmány az április 10-én napvilágot látott műve, a Schweitzerek. A műfajában „megadrámaként” meghatározható kötet 5 felvonást és 59 jelentet foglal magában, szembeállítva bennük Albert Schweitzer elzászi német teológus, filozófus, tanár, orvos és unokahúgának fia, Jean-Paul Sartre francia dráma-és regényíró életútját. A kiadást nem véletlen időzítette a Kairosz Kiadó erre az évre, hiszen kereken 50 éve távozott az élők sorából minden idők egyik legnagyobb polihisztora, Albert Schweitzer.

A Szarvasról elszármazott író, Kovács Béla László művét elsők között Szarvas Város Baráti Körének tagjai és az érdeklődő közönség ismerhette meg, Szenes János moderálásával. Mint megtudtuk, a szerzőt is legalább fél évszázada foglalkoztatja a gondolat, hogy mélyebben körbejárja a nagy elődök munkásságát.

– A ’60-as években volt csúcsán a Sartre és Beauvoir-féle forradalom, ami az ifjúság körében nagy népszerűségnek örvendett. Később megvásároltam Sartre szerintem egyik legjobb könyvét, a Szavakat, amelyben egyértelműen utal a nagybácsi nagyságára. Akkor döbbentem rá kettőjüket összekötő rokoni szálra, s attól kezdve ott motoszkált bennem a téma. A mérnöki hivatásom azonban nem sok szabadidőt engedett, így csak néhány éve, 2008-ban kezdtem először komolyabb kutatómunkába. Ennek a végeredménye lett ez a megadráma.

A drámában mindvégig ott vibrál a két zseni életútja és gondolkodásmódja közötti feszültség. A különböző elvi alapokon nyugvó személyiség ennek ellenére egy irányba, az ún. „globális etika” megalkotására törekszik, amelyet Sartre élete végén a reményben, Schweitzer pedig az élet hódolatteljes tiszteletének világszemléletében talál meg.

– Komoly etikai és morális gyökérvesztés jellemzi a 21. századot egész Európában – világít rá a szerző a kötet aktualitására. Éppen ezért ajánlom a könyvet mindazoknak, akik mélyen akarnak gondolkodni, és akiket megérint ez a napjainkban egyre mélyülő válság. Albert Schweitzer élete ugyanis a mai napig példaképként szolgálhat, míg Sartre pályája is bizonyítja, hogy megrögzötten ateista szemlélete ellenére élete alkonyán mégis majdnem eljutott oda, ahová nagybátyja.

Kovács Béla László művét május 7-én, Budapesten Levente Péter, önképző társaslény ajánlja az olvasók figyelmébe, a „megadráma” pedig hamarosan a szarvasi Líra könyvesboltban is elérhető lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Túl az első vízválasztón: Nehéznek bizonyult a magyar érettségi

Még mindig a matematika érettségitől tartanak a legtöbben