in , ,

Túl az első vízválasztón: Nehéznek bizonyult a magyar érettségi

Fáradt és csalódott tekintetekkel lehetett találkozni a déli harangszó előtt a gimnázium épületénél. A legtöbben nem használták ki a magyar nyelv és irodalom érettségire szánt 240 percet, a fennmaradó időt inkább egy közös diskurzusra fordították.

– Nagyon nehéz volt – ez volt az egybehangzó, tömör vélemény a mögöttük álló izgalmakról.

Mint ismeretes, országosan összesen több mint 115 ezren tesznek érettségi vizsgát, közülük 67-en a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium padsoraiban. Ahogyan Kitajkáné Szántai Mária, igazgatónő elmondta, hasonlóan az előző évekhez, az érettségizőknek az első napon egy szövegértéssel kellett megbirkózniuk, ami ezúttal Grendel Lajos: A modern magyar irodalom története könyvéből vett részlet volt. Ezt követően egy esszé várta őket, amelyre vonatkozóan három témából választhattak. A vizsgázóknak Az idő a miénk! címmel érvelő fogalmazást, Bodor Ádám: Állatkert című művét alapul véve novellaelemzést vagy Tóth Árpád és Jékely Zoltán verseinek összehasonlító elemezését kellett papírra vetniük.

– Én könnyebbre számítottam – ismeri el Gyekiczki János, túl az első megmérettetésen. A második része, a novellaelemzés jól sikerült, a szövegértést azonban nem nagyon gyakoroltam. Így utólag belátom, utána kellett volna néznem néhány tippnek, ill. hogy mi alapján érdemes válaszolnom a kérdésekre, de bepánikoltam, és ez lett a vége – mondja keserűen, az osztálytársak kevésbé együtt érző kacajától kísérve.

– Tavaly elég könnyű volt a szöveg – veszi át tőle a szót testvére, Adél. Az osztályfőnökünk említette is, hogy az idei érettségin nehezebbre számítsunk, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire kemény lesz. Az egy kicsit vígasztal, hogy nem ezt a tantárgyat viszem tovább, de ennek összességében csalódott vagyok.

A latolgatások alapján úgy tűnt, hogy szinte senki sem választotta az összehasonlító elemzést, ellenben sokan Bodor Ádám novellája mellett tették le a voksukat. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az érvelés volt a legnépszerűbb, igaz, ezt valamelyest nehezítette, hogy több irodalmi alkotást is példaként kellett felsorakoztatni az állítás igazolásához.

– Nekem mindig az érvelés volt az erősségem, így nem is volt kérdés, melyiket válasszam – mondja a vizsgadrukktól megkönnyebbülten Pusztai Enikő. Az feladatlap első felével én is megküzdöttem, mert nemcsak nehéz volt, hanem kevés is volt rá az idő.

A magyar írásbeli vizsgán összesen 100 pontot lehet elérni, amelyhez a szóbelin további 50 pont járulhat. Az optimistábbak azt remélték, ez utóbbival sikerült feljebb tornázni az első nap eredménye alapján gyengébbnek tűnő érdemjegyet.

Az érettségi kedden a nagy mumussal, az írásbeli matematika érettségivel folytatódik, szerdán pedig a végzősök történelmi ismereteikből adhatnak számot.

Vélemény, hozzászólás?

Négyszer varázsolták be a labdát a mezőhegyesiek a szarvasi hálóba

Azoknak, akik szeretnek mélyen gondolkodni