in , ,

Köztünk élő hősök

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Művelődési Intézet 2014 őszén meghirdette a Leleményes hőseink című programot, amelyen 10 és 18 év közötti fiatalokból álló háromfős csapatok vehettek részt, akik munkáját egy-egy felnőtt segítő koordinálta. Az volt a cél, hogy felkutassák, és a nagyközönség számára megismertessék azokat a környezetükben élő embereket, akik munkájukkal, hobbijukkal, közösségi tevékenységükkel példát mutatnak, maradandót alkotnak, értéket teremtenek.

A versenyre közel 500 csapat nevezett be, és végül több mint 300-an nyújtották be a kész pályaművüket.

A sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadóra az Emberi Erőforrások Minisztériuma Tükörtermében került sor 2015. május 5.-én, ahová a legjobb 12 csapat kapott meghívást. Ide invitálták meg a szarvasi Halburger brigádot is, amelynek tagjai: Galát Bence (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola) Sonkoly Ákos Gábor (Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola) Bíró Olivér (Székely Mihály Szakképző Iskola).

A kis csapat a szarvasi Víz-Hal-Ember Alapítvánnyal, és az egyesület munkáját segítő önkéntesekkel közösen a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul. Magyarországon évente fejenként 4 kg halat fogyasztanak, ami nagyon kevés, pedig nagyon egészséges, és a szervezetünknek is szüksége lenne a benne található nyomelemekre. A gyerekek különösen idegenkednek a halfogyasztástól, pedig, ha fiatal korukban nem fogyasztanak halat, valószínűleg felnőttként sem fognak. A kis csapat Galát Krisztiánt választotta hősének, aki szakácsként, valamint a Víz-Hal-Ember Alapítvány kuratóriumi tagjaként szívügyének tekinti a halételek fogyasztását. Krisztián megpróbált a gyerekek fejével gondolkodni, amikor azon dolgozott, hogy megismertesse, megszerettesse velük a halból készült ételeket. Talán nincs is olyan gyerek, aki ne szeretné a hamburgert, így gondolt egyet, és a marhahúst harcsafiléből készült húspogácsára cserélte. A harcsafilé semleges íze nem váltott ki idegenkedést a gyerekekből, és lelkes halfogyasztóvá váltak.

A versenyben részt vevő gyerekek Krisztiánnal közösen elkészítették a halburgert, ezt fotókkal, videókkal dokumentálták, és felkerült egy erre a célra készült honlapra is. A kezdeményezés a zsűri tetszését is elnyerte, így a kis csapat részt vehetett a díjátadón.

Itt Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Államtitkára, és Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója ismertette a program eredményeit. A csapatok különféle területeken keresték meg a hősüket, van, aki a környezetvédelem, más csapat a fogyatékos ügy, helytörténet, vagy a sport területén alkottak maradandót. A szarvasi csapat a „Tudatos táplálkozás hősei”-ként kaptak díjat Dr. Hoppál Péter államtitkár úrtól. A tárgynyeremények mellett lehetőséget kaptak egy három napos, lakitelki képzésen való részvételre, ahol megtanulnak tervezni, csapatban dolgozni, új ötleteket, ismereteket szerezhetnek, amit a későbbiekben hasznosítani tudnak.

A 12 díjazott csapat mellett 11 dunántúli, és 11 kelet-magyarországi csapat is kiemelkedőt alkotott, ők egy három napos tanulmányúton vehetnek részt. Itt is van szarvasi aktualitás, ugyanis két szarvasi csapat is részt vehet ezen a programon.

Az egyik csapat tagjai: Uhljar Nikolett, Szikora Dóra, Szarka Kitti, akik a Székely Mihály Szakképző Iskola tanulói, akik a ClubNetCet Egyesület mentorálásával Szabó László bábművésszel, a TV-Maci „apukájával” készítettek riportot egy tervezett szarvasi játékmúzeum kapcsán.

A másik csapat tagjai: Závogyán Zsófia, Malik Zeeshan és Juhász Áron a Szlovák Általános Iskola tanulói, ők a Szarvasért Alapítvány mentorálásával Medvegy Mihályné Jutka nénivel készítették el a pályázati anyagukat, amelyben a helyi hagyományokat követve készítettek csalamádét különféle zöldségek felhasználásával.

Vélemény, hozzászólás?

Anyák napja könnyek nélkül

A Bartók Béla Kamarakórustól tanulhattak a hallgatók