in , , ,

A Bartók Béla Kamarakórustól tanulhattak a hallgatók

Az szakrális zenéhez is van út – ez volt az egyik legfontosabb tanúsága a Bartók Béla Kamarakórus koncertjének. Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusa rendhagyó módon a hét közepére időzítette szarvasi látogatását, ennek ellenére április 22-én este hívószavukra sikerült megtölteniük a Szent Klára katolikus templomot.

– Elárulok egy nagy titkot. Nekem gimnáziumi tanárom volt Góhér Edit, aki most a Gál Ferenc Főiskola tanára – magyarázza a szokatlan helyszínt és dátumot Molnár Éva karnagy. Amikor ő idejött tanítani, már akkor gondolkodtunk rajta, hogyan lehetne ezt a kapcsolatot kamatoztatni. Ez az ötlet abból adódott, hogy mi nagyon sok koncertet tartunk fiataloknak, kezdve egészen az óvodás korosztálytól és hallgatókig, ebből kifolyólag pedig felvetődött, hogy mi lenne, ha a főiskolai helyszín mellett most a templomban mutatnák be az egyházzenei műfajokat.

A megjelentek Seidl Ambrus katolikus plébános köszöntötte. Rövid köszöntőjében a zene és az egyház elválaszthatatlan összefonódására hívta fel a figyelmet, majd Bartáné Dr. Góhér Edit ragadta magához a mikrofont. A zenei tanszék oktatója hasznos elméleti háttéranyaggal egészítette ki az elhangzó műveket, útmutatást adva ezzel az egyházi irodalomhoz.

– A hallgatók számára ilyen jellegű zenei kitekintésre évente csak egy-két alkalommal van lehetőség – érzékelteti a koncert jelentőségét a főszervező. Ennek ellenére fontosnak tartjuk, hogy megismerkedjenek ezzel a műfajjal és maguk dönthessék el, hogy tetszik-e vagy sem. Szerencsére szinte kizárólag mindig az előbbi következik be, aminek hatása van a későbbi munkájukra is. Kihat a lelkesedésükre és a zenei attitűdükre is, egyben felcsillantja nekik a reményt, megmutatva, meddig lehet eljutni.

A kamarakoncert a zenei alapokból építkezett, így a széleskörű repertoárból merítve motetta, zsoltár, a Stabat Mater részletei és az Ave Maria is felcsendültek. A hangverseny meglepetés darabjaként a Bartók Béla Kamarakórus és a főiskola első éves növendékei közösen adtak elő egy Bárdos Lajos zeneművet.

Vélemény, hozzászólás?

Köztünk élő hősök

Vádemelés lett a Facebookra feltett félmeztelen fotóból