in ,

Tömegek lepték el a cukrászdákat a kézműves fagylalt napján

Hosszú sor kígyózott az Ildikó cukrászda előtt péntek délután. A hűsítő finomság kedvelőinek ezúttal a nyárias meleg mellett még egy nyomós érvük volt a fagyizásra: minden gombóc fele annyiba került, mint máskor. Ebből kifolyólag sokan egy nagyobb adagot is bevállaltak, míg mások előrelátóan – egyfajta retró érzést keltve – műanyag tégellyel a kezükben érkeztek.

– Kivételesen tíz gombócot viszek haza a családnak – újságolja az egyik vásárló. Így majdnem ugyanannyiba kerül, mint egy doboz jégkrém, a kettő közül pedig a fagyit jobban szeretjük.

Országosan több éve indult útjára a kézműves fagylalt napja, amelyhez ezúttal több mint 450 cukrászda csatlakozott. Idén először Szarvas is bekapcsolódott a kezdeményezésbe. Az Ildikó és a Benke cukrászda május 8-án 50%-os kedvezménnyel, 85 Ft-ért kínálta a nyár igazi nagy kedvencét.

– Mindent megteszünk a kézműves fagylalt népszerűsítéséért – árulja el a fagylaltgép fölé hajolva Urbán Ildikó cukrászmester. Nálunk minőségi, házias alapanyagokból készül a főzött fagylalt, amit szerencsére egyre többen keresnek. Ennek ellenére nem számítottunk ekkora rohamra, kb. háromszor annyian vannak ma, mint egy átlagos napon.

Időközben már egy újabb adag eperfagyi csurgott le a tálalóedénybe. A jéghideg édesség gyors díszítést kapott, majd azonnal a pultba került. A vásárlók tömegével ugyanis csak nehezen lehetett lépést tartani, ami az idő előrehaladtával a választékon is megmutatkozott.

– Majdnem visszafordultam, amikor megláttam, mennyien vannak – ismeri el egy fiatal lány, három gombóc fagylaltot szorongatva. Kb. 10-15 perc álltunk sorba, de megérte, mert nagyon finom ez a fagyi.

A Benke cukrászda Kossuth utcai üzletébe sem fértek már be a vevők a délutáni órákban.

– Az egyik szemem sír, a másik nevet – mondja egy szusszanásnyi szünetet tartva Benke Zoltán tulajdonos. Minden bizonnyal ugyanis az ár mellett a jó időnek és pénteki időpontnak köszönhetően folyamatosan érkeznek hozzánk vendégek, a fagylaltot azonban önköltségi áron adjuk, vagyis számunkra ez a nap nem rentábilis.

A vásárlók között olyannak is találkoztunk, aki kizárólag az akció miatt többször visszatért a cukrászdába, mások laza eleganciával a fagylalt elfogyasztása után egyszerűen újra beálltak a sor végére.

– Sajnos ma ritkábban engedhetünk meg magunknak egy-egy közös fagylaltozást – árulja el Kovácsné Molnár Katalin, aki negyedmagával együtt használta ki a kínálkozó alkalmat. Egy családi fagyizás ugyanis belekerül 3-4 ezer Ft-ba, ami nem kevés. Pedig nagyon nagy kedvenc a fagyi, és akárhány gombócot ettem meg belőle, még soha nem volt tőle torokfájásom.

Az akció egyértelmű nyertesei a vevők voltak, akik remélik, az idei roham nem tántorítja el a cukrászdákat a jövő évi folytatástól.

Vélemény, hozzászólás?

Miniatűr gőzösök zakatoltak a Cervinus Teátrumban

„Zebra Zsaruk” Szarvason is