in , ,

Vajdások a Parlamenti Ifjúsági Napon

Az a különleges lehetőség nyílt a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 10. A osztálya előtt, hogy a május 7.-én megrendezésre kerülő Parlamenti Ifjúsági Napon résztvevő 250 diák között lehetett. A szerencsés pályázók a Parlamentben megrendezett eseménysorozaton ismerkedhettek meg magával az épülettel és a politikusok munkájával.

Miután a korai kelés után vonattal (kihasználva a felajánlott ingyenes utazást) és metróval leküzdöttük a távolságot, kormányőrök fogadtak. A biztonsági rendszabályoknak megfelelő beléptetés után részt vettünk a hivatalos megnyitón, ahol a szervező intézmények vezetői köszöntötték a résztvevőket. Kicsit gyakoroltuk a szavazórendszer használatát, amelyet a diákok pillanatok alatt megtanultak használni. Ezek után a részvevők csoportokra bontva párhuzamosan ugyanazt a programot teljesítették.

Az első esemény egy kvízjáték volt, ahol az EU-ról, a demokráciáról, és magáról az Országházról is kérdezték a frakciókat alakított diákokat. A frakciónak a szavazáskor teljes egységet kellett tanúsítania, mellyel a diákok az együttműködést tanulták. A motivációs tortát nem sikerült megszereznünk, de a kérdések többségével boldogultuk. Ezek után idegenvezetéssel tettünk egy nagy sétát a csodálatos épületben. Történetének különlegességeit végigkövetve megtekintettük a műalkotásokat és megismertük a mai működésnek a legfontosabb jellemzőit. Sőt megtudtuk, hogy az ablakpárkányon található furcsa réz alkalmatosságok az el nem szívott szivarok tartója volt. Pihenésképp szendvicsebédet fogyasztottunk el, ahol azért más finomságokat is találtunk az asztalokon.

Ebéd után Deutsch Tamás és Ikotity István képviselő válaszolt a diákok kérdéseire moderátor segítségével. Miután utóbbinak távoznia kellett, az Európa Parlamentben politizáló társa állta a sarat. Derekasan, mert a moderátor sem tudta a válaszok hosszát megkurtítani. Ennek ellenére esetenként mégis olyan érzése volt többségünknek, hogy nem kaptunk kimerítő választ. Búcsúzóul a kormányőrök tartottak egy kis bemutatót, miközben néhány diákot is megtanítottak egyszerű alaki vezényszavakra.

Élményekkel és egy kis ajándékcsomaggal gazdagodva távoztunk, de a felújított Kossuth téren még tettünk egy sétát. A tér egyik oldalán Kossuth és miniszter társai szomorkodnak. A mi kedvüket még ez a rossz üzenet közvetítő szobor sem vette el a szikrázó napsütésben. Különösen, hogy a megnézhettük Andrássy Gyula frissen (újra)felállított lovas szobrát. A tekintélyt sugárzó szobor jó példája annak, hogyan képzeljük el neves történelmi személyiségeinket. A vonat indulása előtt még maradt egy fagyira való idő. Így lett teljes ez a nap.

Molnár Béla

Szarvasi motorosok a kunmadarasi betoncsíkon

Békésszentandrásra érkezett a fogadóóra