in , ,

Látogatási rekordot döntött tavaly a Pepi-kert

A természet szeretetére nevelés – kivétel nélkül erre irányultak a Szarvasi Arborétum legutóbbi fejlesztései. Az éveken keresztül tartó erőfeszítés végül néhány éve meghozta az eredményt: 2013-ban a látogatói létszám elérte a legutóbb 1977-ben tapasztalt álomhatárt, a 72 ezer főt, amelyhez tavaly további 13 ezret tudtak hozzátenni.

A számok mögött rejlő munkát és az ehhez kapcsolódó beruházásokat mutatta be Dr. Hanyecz Katalin, a május 15-én megrendezett szakmai napon. A Pepi-kert harmadik alkalommal csatlakozott a nemzetközi „Növények Napja” kezdeményezéshez, amely ezúttal két nagyobb egységből épült fel. A fejlesztések között szerepelt a Parkerdő megnyitása, amely új lehetőségeket teremtett a látogathatóság terén. A látványelemek közé tartozik továbbá a Pepi gróf Varázstanyája, ahol a modern technika vívmányainak felhasználásával fedezgetik fel a látogatók a természet értékeit. Mindemellett – a játékos tanulást elősegítve – bel-és kültéri foglalkoztató egységek is kihelyezésre kerültek.

– A célunk az, hogy a megvásárolt jegyért cserébe minél többet adjunk a látogatóknak –vázolja a stratégiájukat az arborétum igazgatója. Szeretnénk, hogy a kínált szolgáltatások mellett a hozzánk betérők kisebb meglepetésekben is részesüljenek. Ez remélhetőleg pozitív élményként csapódik le, amelyet másoknak is továbbadnak, akik messzire viszik a hírünket.

A folytatásban Kacskovics Béla, az alapító Bolza Pál dédunokája vette át a szót. Személyes élményein keresztül vezette végig a hallgatóságot nagymamája, Bolza Mariette küzdelmes életútján, amelynek keretét a festészet jelentette. Mint kiderült, szeretett rokona nagyon fiatalon, alig 17 éves korában kezdett el festeni, a háború és a börtönévek azonban eltávolították hobbijától. A’70-es években tért vissza újra az ecsethez, amely egészen haláláig elkísérte.

– Egy nehezen követhető, nagytermészetű nő volt, szerethető, de távolságtartó, még velünk is – idézte fel a nagyszülő alakját. Idősebb korában felfedezte a Mediterráneumot, amivel haláláig nem tudott betelni. Akkoriban nem volt telefon, és ő úgy tűnt el minden nyár elején, hogy három hónapig semmit sem tudtunk róla. Elutazott először repülővel Athénba, aztán eltűnt a szigetvilágban. Nyár végén végül hazajött bronz barnán, fantasztikus vagánysággal, a magával vitt két szatyor egyike pedig tele volt az alkotásaival.

Mariette festményei mostantól kibővült formában, de a megszokott helyen, a Vendégházban várják az érdeklődőket. A tárlat mostantól gyakrabban, minden vasárnap megtekinthető lesz, Demeterné Vacsi Mária szakvezetésével.

A szakmai nap zárásaként a résztvevők megtekintették a közelmúlt fejlesztéseit, valamint igény szerint kipróbálhatták a bel-és kültéri foglalkoztató egységeket is.

Vélemény, hozzászólás?

Győzelemmel koronázták meg az évet

TeSzedd! Szentandrás!