in , , ,

Tomboló siker a Táncoló tavasznak

Május 19-én mutatta be a Cervinus Teátrum színpadán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Együttes) Zsuráfszky Zoltán rendezésében és koreográfiájával a „Táncoló tavasz – Folklór-kalendárium” című estjét.

A történet keretjátéka, hogy a fiú megmutatja kedvesének a dédnagymama könyvét, amely lapjain megelevenedik a tavaszi ünnepkör – farsang végétől május végéig, a népszokások sok-sok tánccal. Megmutatták hazánk sokszínű nemzetiségének hagyományait, táncait. A nemzetiségek népviseletét, dalait. Nagyon jó megoldás volt, hogy keretjáték lánya a színpadon öltözött a különböző népviseletek ruháiba. Mindig érdekelt a többrétegű ruha felvétele. Tetszett ez a közjáték. De a hangsúly a táncon volt, amely elejétől a végéig fergeteges, dinamikus, virtuóz. A dalok szépen szóltak. A sok táncos betöltötte a színpadot. A táncosok jelmezei is nagyon szépek voltak. Látványos színpadképet láthattunk, ahol vetítettek is régi filmeket (fekete-fehér), a filmen lévő hagyományok elevenedtek fel. A táncosokat Árendás Péter és a Söndörgő Együttes kísérte.

A Honvéd Együttes 1949-ben alakult, több tagozaton. 2014 óta neve Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Az Együttes 20 párból áll, ami a legnagyobb hazánkban. A Kárpát-medence teljes folklór kincsét tudják táncban, zenében, dalokban, hagyományokban. Mindezt nagyon magas színvonalon, szívvel, lélekkel. Több díjat is kaptak Magyar Művészeti-díj, Magyar Örökség-díj, Príma Primissima-díj. A Táncegyüttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán koreográfus, rendező Kossuth-díjas, Kiváló Művész.

A Cervinus Teátrum zsúfolásig megtelt, hiszen a néptánc, a hagyományaink felelevenítése sok embert érdekelt. Valószínű az együttes neve is sok nézőt vonzott.

Az este zárásaként Csasztvan András a Cervinus Teátrum igazgatója „Városunk Szarvas” című olvasókönyvet adott át két táncművésznek, Gömöri Évának és Valach Gábornak, akik benne vannak a könyvben, mert Szarvasról indultak és ma ebben a nagy hagyományokkal rendelkező együttesben dolgoznak. Mindketten táncoltak a Tessedik Táncegyüttesben.

Fotó: Hegedűs Éva

Gazdagodott Szarvas kertvárosa

A változatlan változó – Megjelent a Szarvasi Krónika 29. száma