in ,

A változatlan változó – Megjelent a Szarvasi Krónika 29. száma

1988-ban dr. Tóth Lajos főiskolai tanár alapította – nagy tervekkel. Folyóiratnak szánta, de váratlan halála csak az 1–2. szám megszerkesztését tette lehetővé. Így maradt szerkesztő-utódaira a Szarvasi Krónika, s lett belőle évente egyszer megjelenő „periodika”.

Az utódok megőrizték a címét, a borítóját a Tessedik-címerrel; a Jelenidőben és a Múltunkat idézve c. rovatot. Új rovatok: Nemzetiségeink életéből, In memoriam, Szemle, Szarvason történt (az előző évben). Minden számnak van egy központi témája. Megváltozott a jellege: a művelődéstörténetet felváltotta a helytörténet, kiszorult a napi politika. Viszont majdnem kétszeresére nőtt a terjedelme.

Az egykori nyolctagú szerkesztőbizottság ma héttagú, de a régiek közül csak ketten maradtak aktívak (dr. Kutas Ferenc és dr. Molitorisz Pál), egy tiszteletbeli tag (dr. Búzás László); ketten elhunytak (dr. Tóth Lajos és dr. Marjai Gyula). Az idők során négy új taggal bővült a szerkesztőség (dr. Reszkető Péter, dr. Lipcsei Imre, Paraszt Attiláné és Tatai László).

A 29. szám Jelenidőben rovatának nagyobb részét az önkormányzati választások eredményeinek táblázatai töltik ki, amelyeket a polgármesteri és a képviselői kislexikon egészíti ki. Megjelent „Az én történelmem” címmel a már említett dr. Búzás László önéletrajzi sorozatának első része.

E szám központi témája – önálló rovatként – az agrárkutatás.

80 oldalt foglal el a Múltunkat idézve című rovat, amelyet tematikusan tagoltak a szerkesztők. Néhány érdekes téma: A Tessedik család három generációja; két „elfeledett” szarvasi: dr. Vitális István gimnáziumi tanár a 19. és Csepregi Zoltán szobrász a 20. századból.

Öt írást fog össze az Elődeink életéből c. fejezet. Küzdelmes életutak különös kapcsolatok, különös emberek jelennek meg az írásokban. Hangulatos cikkekben emlékeznek a város utcáiról mára eltűnt fagylaltoskocsikról az utódok, ill. a 20. századi fagyalaltárusok.

Tizenkét 2014-ben megjelent könyvet szemléznek a szerkesztők, köztük jelentős, egy-egy településről megjelent kötetet, továbbá helyi szerzők munkáit. A záró rovat 11 apró betűs oldalon tartalmazza, mi minden történt 2014-ben városunkban.

29 szerző 200 oldalon tanít, nevel, szórakoztat.

A Krónika 29. száma a Tessedik Múzeumban, a Városi Könyvtárban, a Líra Könyvszaküzletben, a Polgármesteri Hivatal portáján és a DEBI ABC-ben vásárolható meg.

Kutas Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Tomboló siker a Táncoló tavasznak

Önt is várjuk a Bihari Táj Napjára