in ,

Gazdagodott Szarvas kertvárosa

Antikolt téglából készült járdaburkolat és magyaros motívummal díszített kültéri kemence fogadja ezen túl az Ezüstszőlőbe érkezőket. Az integrált közösségi és szolgáltató tér átadását követően alig néhány évvel az udvar is hagyományőrző jelleget öltött. A terület megtelt kerti padokkal és asztalokkal, amelyek a jövőben elsősorban nagyobb rendezvények esetén játszanak szerepet. Emellett megújult a meglehetősen rossz állapotban lévő harang is, megtörtént a telek teljes körbekerítése, ill. a korábbi utcafronti kerítés teljes felújítása is. A kemencéhez bográcsozó és kukta is tartozik, amely előtt nemzeti színű szalag jelezte a projekt lezárását.

– Nagy boldogság ez a nap, mert ünnepélyes keretek között át tudjuk venni az építőktől az a területet, amelynek a fejlesztésére több mint 10,4 millió Ft-ot fordítottunk – értékelte a fejlesztést Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének elnöke. Régóta tevékenykedünk itt, összefogjuk a határon túli magyarokat, erősítjük a hagyományőrzést, amelynek a lehetőségeit ezek az eszközök tovább bővítik.

A május 14-i zárórendezvényen jelen volt többek között Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke és Dr. Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet vidékfejlesztési igazgatója is.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere köszöntőjében emlékeztetett, Ezüstszőlő közel két évtizede még hanyatlóban volt, a hagyományőrző gazdák közreműködésének köszönhetően azonban, sok munka, civódás és küzdelem árán kivívta magának a Szarvas kertvárosa elnevezést.

– A fejlesztés a helyi Leader-csoport keretein belül valósulhatott meg – fejti ki az előzményeket Hodálik Pál, a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke. Tény, hogy turisztikai beruházások területén korábban jelentős forrás maradt meg, így újabb kör került kiírásra. Mi elsősorban komplex beruházásokat támogattunk, amelyek hozzájárulnak a mikrovállalkozások fejlesztéséhez, az identitástudat erősítéséhez, az épített és természeti környezet megújításához és a hagyományok megőrzéséhez.

A beruházás reményeik szerint elősegíti a turisták számának emelkedését, de számítanak a helyi közönségre is.

– A bemutató sütés, a szalmaporta és a tájház együttesen lehetővé teszik, hogy egy programcsomagot kínáljunk a turistáknak. Már megkötöttük az együttműködési megállapodást a Tourinform Irodával és több civil szervezettel is. Amennyiben értesítést kapunk egy-egy iskolás vagy kiránduló csoport érkezéséről, rövid egyeztetés után mindenkit szívesen látunk – vázolja a jövő elképzeléseit Závoda Ferenc.

Az ünnepséget kulturális műsor színesítette, rendezvény közös szalagátvágással és fogadással zárult.

Vélemény, hozzászólás?

Vajdások voltunk, vajdások vagyunk, veletek vagyunk!

Tomboló siker a Táncoló tavasznak