in , ,

Az előállítástól az üzletek polcáig

A Székely Szakképző Iskolában fontosnak tartjuk, hogy tanulóink „testközelből” megismerjék a termékek előállításának módját, és azt a logisztikai folyamatot, ahogy a kész termék eljut az üzletekbe.

Ezért nagyon örültünk, amikor a Soós Tészta Kft. területi képviselője Császár Attiláné elfogadta meghívásunkat, és 2015. május 18-án iskolánk könyvtárában bemutatta a szakács és kereskedő tanulóinknak a cég termékeit a gyártástól a vásárlókig való eljutásig.

A Kft-ről megtudtuk, hogy a 100%-ig magyar tulajdonú céget 1981-ben alapította Soós Zoltán. Ekkor a gyártás még kisipari módszerekkel, a hagyományos, nyújtáson alapuló technológiával folyt. A termékek hamar elnyerték a vásárlók bizalmát, így 1999-ben Vecsésen nagyszabású üzembővítésre került sor. A gépesítés nem ment a minőség rovására, amit pl. a „Magyar Termék Nagydíj” vagy az „Év Terméke 2014” díj bizonyít. Hitvallásuk, hogy kiváló termékeket csak kiváló hazai alapanyagból lehet előállítani, így a jó tésztához „csak” tojás, liszt, és víz kell.

A tojást Tótkomlós mellől szállítják hűtőkocsikban Vecsésre. Naponta 15-16 raklap tojást használnak fel. A fertőtlenítés után a feltört tojás hatalmas tartályokba kerül, ahol homogenizálják és automatikusan adagolják a liszthez. Kicsit darásabb, tapadósabb, illetve durum lisztet használnak, ami silókból kerül a feldolgozóba. A teljes gyártási folyamat zárt rendszerű, emberi kéz érintése nélkül készül a tészta.

A kész termékek szárító tálcán a szárító kamrába kerülnek, ahol vízelvonásos technológiával szárítják ki a tésztát. Fontos, hogy ne legyen gyors a vízelvonás, mert akkor törik a tészta. Naponta kb. 12.000 kg tésztát gyártanak. Innen a csomagolóba kerül a tészta, ahol „négy él” technológiával csomagolják a termékeket, ami a biztonságos szállítást és tárolást teszi lehetővé. A már csomagolt ám a készáru raktárba kerül, ahol gyártási idő szerint várnak a szállításra, ami 2-3 napos forgási időt jelent. Valamennyi termékük tartósítószer nélküli, és mesterséges színezéket sem tartalmaznak. A tészták három kategóriába sorolhatók: négy-, nyolctojásos és durum lisztből készült tészták. Szeptembertől tervezik a szénhidrát csökkentett termékek bevezetését.

Nagy hangsúlyt fektetnek a marketingre, reklámra is. Üzletpolitikájukat jellemzi, hogy nem a konkurencia alá kell menni árban, hanem a saját termékek minőségét és előnyét kell kiemelni. Ennek a hitvallásnak és természetesen a kiváló minőségnek is köszönhető, hogy a Kft. éves bevétele már eléri a nettó 2 milliárd forintot.

Az érdekes tájékoztató után megnézhettük a különböző tésztákat.

Kapcsolatunk nem ér véget ezzel a bemutatkozással, hiszen tervezünk üzemlátogatást is, és szeptemberben iskolánkba várjuk a cég főzőbuszát.

Köszönjük az érdekes előadást!

Tóthné Lipták Erzsébet

Önt is várjuk a Bihari Táj Napjára

Fókuszban az oktatás – szlovák delegáció járt Csabacsűdön