in , ,

Földesi: Jó lenne, hogyha minél több dolog lenne, ami összeköt bennünket, és nem ami szétválaszt

Földesi Zoltán

A nagypolitika aktualitásait, az MSZP álláspontját és a helyi ügyeket is boncolgatta Földesi Zoltán május 26-án tartott sajtótájékoztatóján. Az MSZP helyi elnöke elsők között szólt Orbán Viktor strasbourgi látogatásáról, ahol az Európai Parlament plenáris ülésén napirendre került a „magyarországi helyzet”.

– Az elmúlt 11 évben minden, ami épült, annak nagy része EU-s forrásból származik –Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy arányaiban a beépített javak 96%-át teszi ki. Gondolják el, hogyha mi nem lennénk ennek a közösségnek a tagja, megnézhetnénk magunkat. Az MSZP és az én személyes meggyőződésem is az, hogy nem lehet sokáig űzni ezt a kettős táncot – summázta véleményét.

Álláspontja szerint figyelemelterelés zajlik. A témák napirenden tartásával háttérbe szorulnak a napi botrányok és a korrupció. Ilyen pl. a nemzeti parkok ügye, amelyet Áder János köztársasági elnök is megvétózott, vagy az idegengyűlölet, amelyről Orbán Viktor néhány éve egészen másképp nyilatkozott.

Hozzátette, be kell látni, az elmúlt öt évben mintegy 300 ezer magyar távozott az országból, és a félmilliót is meghaladja a külföldön dolgozó fiatalok és középkorúak száma.

Kitért a 2016-os állami költségvetésre, amelyet 25 éve először már májusban elfogadtak. A korai dátum magyarázata szerinte a félelemben rejlik, amely részben a Fidesz egyre apadó többségére utal, részben egy megszorításokkal teli őszi időszakot vetít előre.

– Továbbra is folyik az önkormányzatok kizsigerelése. Már nem beszélünk rezsicsökkentésről, és előbb-utóbb az átlagember is meg fogja érezni az elkövetkező lépéseket – vetítette előre.

Általánosságban pedig úgy látja, hogy a gazdasági növekedés lassulni fog, az elmaradásunk pedig növekszik a környező országokhoz képest. A MSZP módosító javaslatai között ezért szerepel, hogy SZJA 10, a gépjárműadó 80 százaléka maradjon az önkormányzatoknál, ami Szarvas esetében több 10 millió Ft-os mozgásteret jelentene.

A helyi ügyekre kitérve elmondta, nyilvános keretek között megtörtént az elmúlt költségvetés lezárása. Kiemelte, a város gazdálkodása korrektnek mondható, mindamellett, hogy minden forintnak megvan a helye.

A beszámolók közül érintette a TDM évértékelőjét. Ebben egyebek mellett elhangzott, hogy egy-egy kiemelt hétvégén több mint tízezer ember fordult meg a Mini Magyarországban és az Arborétumban, ami elismerésre méltó.

Szólt az ülés végén lezajlott „ütésváltásról” is, amely Gombár Györgyné és Jobbik helyi szervezete között alakult ki. Ennek kiváltó oka az Ellenvélemény c. lapban megjelent „Szarvasi nagykoalíció cigányügyben” c. írás volt. Mint ismeretes, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat több mint 100 ezer Ft-ot kért az Arató utcai épületének felújítására, amelyet az önkormányzat Gajdos Attila kivételével megszavazott.

– Békében szeretnénk élni – kommentálta a kialakult helyzetet. Igaz, hogy jónéhány szarvasi honfitársunk dolgaival nem értek egyet. De az nem működik, hogy zsidózunk és cigányozunk, de arra vonatkozóan egy mondatunk sincs, hogyan kellene ebben a városban együtt élni.

Nyomatékosította, fontos, hogy helyben ne hergeljük egymást, hanem minden esetben a megegyezésre törekedjünk.

Vélemény, hozzászólás?

Grivalszki Tamás és Kós Benedek is duplázott a maraton bajnokságon

KÉP-ben VAGYOK: Rajzkiállítás a Székelyben