in ,

Tizenkét éves út végéhez ért Csabacsűd

A Csabacsűdi Víziközmű Társulatnak tizenkét teljes évet kellett várnia, hogy elmondhassák, a megalakulás alapjául szolgáló projekt célegyenesbe érkezett. Az összesen 339 ingatlant érintő szennyvízberuházás befejezési határideje ugyanis június 20-a. A társulat ehhez kapcsolódóan tartott közgyűlést, ahol hat napirendi pontban kérték ki a lakosság véleményét.

Elsőként Czesznak János elnök számolt be az Intéző Bizottság munkájáról. Mint elmondta, a jelenlegi 121 Fundamenta szerződés közül 4-5 fő folyamatos elmaradásban van, 78 fő pedig semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. A projektfenntartási kötelezettség magával vonja, hogy 5 éven belül 60%-osnak kell lenni a rákötések számának, vagyis figyelemmel kell kísérni a későbbi lemorzsolódást is. Hozzátette, egy önerő pályázat révén az önkormányzat mentesült a hitel felvétele alól, így az érdekelteket a jövőben további döntések várják.

– Nagy örömmel tapasztaltam, hogy sárosak az utak, ez pedig azt jelenti, hogy a beruházás a végéhez közeledik – fogalmazta meg Somogyi Zsuzsa könyvelő a 2014. évi gazdasági mérleg ismertetése előtt. A főbb sarokszámokat tekintve elmondta, a tavalyi nyitómérleg meghaladta a 20 millió Ft-ot, amely az egyösszegű befizetésekből adódott. A lakosság megbízhatóságát tükrözte az is, hogy havi befizetések túlnyomórészt pontosan történtek.

Szeljakné Madács Andrea az Ellenőrző Bizottság munkáját ismertette, amelyet – hasonlóan a 2015. évi gazdálkodási tervhez – a megjelentek egyhangúan elfogadtak.

A folytatásban Molnár József polgármester adott tájékoztatást a fejlesztés hátteréről. Amint elhangzott, a beruházás 10650 m-es szakaszon érintette a belterületet. Jelen állás szerint a gerincvezeték építési munkálataiból 60 m van hátra, néhány helyen pedig a bekötővezetékek korrekciója indokolt.

– A csatornamű építés több mint 95%-os készültségben van – jelentette ki. A munkálatokat követően kamerázás kezdődik, majd egy három hónapos konszolidálási időre lehet számítani.

A település vezetője arra kérte a lakosokat, hogy „ne dolgozzanak előre”, vagyis ne ássák le a bekötővezetéket.

Bődi János, a kivitelező INTEGRÁL Zrt. képviseletében visszatekintve a magas talajvízállást emelte ki, amely a kivitelezés során folyamatos küzdelmet és anyagi többletterhet jelentett számukra. A szennyvíztelep rekonstrukciójának műszaki átadása június 4-én történik meg, a végleges projektzárásig további két hetet kell várni.

Kérdésre válaszolva elmondta, a cég a közbeszerzési eljárás keretében 5 év garanciát vállalt, vagyis a fellépő problémákért felelősséggel tartozik. A közeljövőre vonatkozóan bízik a lakosság együttműködésében, amelyet a helyreállítási munkálatok ideje alatt tanúsítanak.

Zárásul az önkormányzat és a kivitelező együttesen mondott köszönetet a türelemért, amit a lakosság a megvalósítás ideje alatt tanúsított.

Vélemény, hozzászólás?

Jó példával járt elöl Szarvas a belvizes beruházásánál

Kajak-kenu világkupa – Bodonyi Dóra aranyérmes Koppenhágában