in , ,

843 milliárd nyílik meg idén a vállalkozásoknak

Második nagyobb megyejárásának végállomásához érkezett a Békés Megyei Önkormányzat. A Terület-és Településfejlesztési Operatív Programot követően ezúttal a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programmal (GINOP) részleteivel ismerkedhettek meg az érintett cégek és vállalkozások. A kilenc állomásból álló roadshow utolsó helyszíne június 4-én a volt szarvasi Polgármesteri Hivatal volt.

– Célul tűztük ki, hogy a pályázatok tömeges megjelenése előtt a vállalkozások átfogó képet kapjanak arról, hogy milyen területek nyílnak meg számukra, ill. fontosnak tartjuk, hogy ne csak általános információhoz jussanak, hanem olyan kapaszkodóhoz, amelyet a későbbikben a gyakorlatban is használni tudnak – hangsúlyozta Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke.

Mindeddig csupán egyetlen pályázat látott napvilágot. Ez olyan vállalkozások számára kínál kitörési pontot, akik a külföldi piac eléréséhez korábban nem tudták előteremteni a forrásokat. A továbbiakban kizárólag idén összesen 843 milliárd Ft kerül kiírásra. Hasonlóan az előző ciklushoz lesznek pályázatok, amelyek egy-egy iparterület fejlesztésre vagy gépbeszerzésre irányulnak.

Újdonság, hogy a források fele előzetesen lehívható lesz, ill. hogy a GINOP egy része – kb. 700 milliárd Ft – visszatérítendő hitelként vehető igénybe. A korábbi prioritási tengelyek száma is megduplázódott, nyolc nagy területen koncentrálódik.

– Egyre inkább érzékelhető a hangsúlyeltolódás – szemléltette a kormányzati szándékot. Azt látjuk, hogy a ’90-es évek óta az önkormányzatok szinte kizárólag akkor tudtak fejlesztéseket végrehajtani, ha külső forrásokra támaszkodtak. A magyar gazdaság nem tudta megteremteni az ehhez szükséges alapokat. A kormányzati elképzelés szerint az EU-s pénzek 60%-ának gazdaságfejlesztési célokat kell szolgálnia, a megnövekedett adóbevételekből pedig a jövőben részben az infrastruktúrafejlesztést finanszírozni.

Az előadásokon szó esett a GINOP keretében megjelenő pályázati felhívások típusairól, jellemzőiről és az előkészítési folyamat legfőbb lépéseiről is.

Zalai Mihály ígérte, a Békés Megyei Önkormányzat – több megyei önkormányzattal összefogásban – lépéseket tesz, hogy a szabad vállalkozási zónákban a pályázatok minimális intenzitása 60-70 százalékra emelkedjen, amely hathatós segítséget jelentene a vállalkozások versenyképességének növeléséhez.

Vélemény, hozzászólás?

95 éve fáj

A drogprobléma a fogantatáskor kezdődik