in ,

A drogprobléma a fogantatáskor kezdődik

Polyákné Letavecz Ágnes

Polyákné Letavecz Ágnes, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum nagyszénási Szenvedélybetegek Rehabilitációs Otthonának vezetője, és Gaál Roland, a szarvasi Járási Hivatal vezetője, a szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum egyik alapítója várta az érdeklődőket, ill. a szakmai közönséget a Körös Művelődési Ház emeleti termébe, hogy megossza tapasztalatait napjaink drogproblémájáról.

2004-ben, amikor még senki sem gondolta, hogy van Szarvason drogprobléma, Gaál Roland és a helyi civilek rávették a városvezetést, hogy alakítsák meg a Kábítószer Egyeztető Fórumot. A kapcsolat azóta is szoros és rendszeres a városvezetéssel. Járásvetetőként munkája során rendszeresen találkozik a problémával kapcsolatos ügyekkel.

– Mindennek a kiindulópontja a család. Minden drogkérdés és drogprobléma általában a legkisebb állapotban kezdődik el. Nagyon sokan azt gondolják, hogy ez az állapot a születés pillanata, de terápiás tapasztalatok alapján mondom azt, hogy nem, ez a fogantatás pillanata – mondta Gaál Roland bevezetőjében, majd tisztázta a drog és a kábítószer közötti különbséget.

Előadótársa Polyákné Letavecz Ágnes, akivel együtt koptatták az iskolapadot, de eddig nem sikerült még együtt dolgozniuk. Kőkemény 13 évet töltött drogosokkal.

– Nem kis füves gyerekekkel foglalkozunk, akik egyszer rágyújtottak, hanem masszív alkohol, kábítószer és játékfüggőkkel – határolta be intézetének profilját Polyákné Letavecz Ágnes, aki nem gondolta volna, hogy “visszasírja” a heroinistákat, de mára sajnos ekkorát változott a helyzet, derült ki rögtön az előadás elején.

Napjaink problémája ugyanis nagyban különbözik a tíz évvel ezelőttitől. A mai dizájnerdrogok sokkal veszélyesebbek, mint az akkori keménynek nevezett drogok, állították az előadók. Egyrészt sokkal könnyebben hozzáférhetők, másrészt annyi mérgező szemetet tartalmaznak, ami már egészen kis adagban is életveszélyes lehet, vagy örök életre képes megnyomorítani egy fiatal, életerős szervezetet is, ráadásul olyan gyorsan változtatják a “hatóanyagokat”, hogy a hatóságok nem győzik követni.

Az interaktív délután során az előadók bemutatták a hallgatóságnak, hogy a drogprobléma megelőzése egy gyermek, egy fiatal életében milyen állomásokon történhet, hogy a család mit tehet annak érdekében, hogy a hosszú, fájdalmas kezeléseket, legrosszabb esetben a halált megelőzze, és egy boldog, lelkileg és testileg is egészséges embert juttasson a társadalomba.

843 milliárd nyílik meg idén a vállalkozásoknak

Cseréptörést vállaltak