in , ,

Hőségriadó: Riasztást adott ki a HVB

Tisztelt Lakosok!

Az országos tisztifőorvos elrendelte a II. fokú hőségriadót 2015. június 11-től, további intézkedés esetét leszámítva 2015. június 15-ig. A hőség veszélyeket rejt, így kérjük, hogy az alábbi magatartási, viselkedési szabályokat, megelőző intézkedéseket tartsák be, és segítsék másokkal is betartatni:

➢ az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre

➢ kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását

➢ 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon

➢ megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen

➢ ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban

➢ aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben

➢ a bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság weboldalán.

➢ azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot, azaz a szokásosnál egy literrel többet a forró napokon

➢ A 65 évnél idősebbek, különösen a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők a melegben fokozódó panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz

➢ nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is

➢ ha van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, ők fokozott óvatossággal vezessenek. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A második fokozatú, a narancssárgával jelölt jelenségek, már tényleges károkhoz vezethetnek, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhatnak. Fontos, hogy ilyenkor már rendszeresen tájékozódjanak az időjárás alakulásáról. Kövessék a média által közvetített tanácsokat, és a hatóságok utasításait.

Hőhullám okozta káros egészségi hatások

Magas hőmérséklet okozta megbetegedések:

• bőrkiütés,

• fáradtság,

• görcs,

• hirtelen ájulás,

• kimerülés,

• stroke.

A legtöbb hőséggel összefüggő betegségek (kivéve a bőrkiütés és a görcs) a lényegi következményei annak, hogy különböző súlyú elégtelenségek következnek be a hőszabályozó rendszerben. Ráadásul, számos más un. prediszponáló tényező felgyorsíthatja a magas testhőmérséklet kialakulását.

Köszönjük együttműködését, közreműködését!

Szarvas, 2015. június 11.

Szarvas Helyi Védelmi Bizottság

Ismét látogatható a Ruzicskay Alkotóház

Mese és valóság egy kötetben