in , ,

Te döntesz: iszol vagy vezetsz!

Ez volt a végszava annak az előadásnak, amit Podani Mihály gépkocsi oktató – és egyben egy tanulónk édesapja – tartott péntek délelőtt a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 11. évfolyamos tanulóinak.

Podani Mihály egy felvilágosító program keretében látogatott el hozzánk. Az utóbbi években megemelkedett az ittas járművezetők által okozott közlekedési balesetek száma. A balesetek 96%- a emberi hibákra vezethető vissza. Ezért a kormány kidolgozott egy „Zéró tolerancia” programot, melynek ez a felvilágosító előadás is a része.

Ez a felvilágosító – megelőző program két részből áll. Az első részben egy prezentáció keretében vidám képek segítségével – melyek természetesen szimbolikusak -, kaphattak a tanulók betekintést az alkohol – drog – gyógyszer általános és a járművezetés során kifejtett negatív hatásáról. Az elméleti részt egy társasjáték tette emlékezetessé, ami valószínű, mindenkiben mély nyomot hagyott.

A második rész az elmélet beteljesülése volt. A tanulók interaktív módon próbálhatták ki az iskolánk udvarán speciális szemüvegek segítségével az előadásokon hallottakat. Ezek a szemüvegek a bódult, illuminált állapotot szimulálják, beleértve az óvatosságot, a növekvő reakcióidőt, zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és a távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkenését és a korlátozott mozgáskoordinációt. A zavart, bódult állapot szimulálása garantált volt.

Úgy gondoljuk, hogy akik ezen az előadáson részt vettek, végigcsinálták az ittasságot szimuláló feladatokat, eldöntötték, hogy inkább vezetnek, mint isznak!

Köszönjük Podani Mihály értékes előadását!

Mészáros Tünde

STG: A Jobbik cselekvést vár a kormánytól menekültügyben

Holnap felgördül a függöny, kezdődik a nyári színházi szezon