in , , ,

Lola Blau Bartha Borókával

Bartha Boróka

Vasárnap este Bartha Boróka a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház művésznője előadásában a Lola Blau című monodrámát láthatták a nézők a vers a víz fölött előadás keretében, a Vízi Színház színpadán. Az est házigazdája Dr. Bíró Tibor SZIE Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar dékánja ismertette röviden Lola Blau történetét.

Lola Blau 1938-ban színésznő Bécsben, és zsidó származású. Élete, karrierje derékba törik. Sorsa elkerülhetetlen. Először Svájcba, majd Amerikába menekül. Színházra vágyik, de csak éjszakai kabarészínpadokig jut, végül Amerikában sikeres lesz. A háború után boldogan tér haza, de azzal kell szembesülnie, hogy hazájának nincs szüksége rá. Lola Blau nem hős, csak egy azok közül, akik túlélték a háború borzalmait. E történetet játszotta el Bartha Boróka, Szép András zongoristával.

Georg Kreisler, az osztrák szerző felesége számára írta a zenés játékot. A monodráma 1971-es bécsi ősbemutatója után Kreisler maga így írt darabjáról: „nem kifejezetten színmű, amelyiket én általában írok. Ez egy monológ önmagammal. Csakhogy engem nem hívnak Lolának. 1922-ben születtem Bécsben, míg Lola Blau dramaturgiai okokból kiindulva néhány évvel korábban jött a világra. Mint Lola, 1938-ban az Államokba emigráltam, éjszakai mulatókban léptem fel, nyilván a főszereplő erotikus bűvköre nélkül. Én, akárcsak Lola Blau, a háború után visszatértem Európába.”

Nos, vasárnap este Bartha Boróka meghódította a szarvasi közönséget.

Fordította: Kőváry György
Versek: G. Dénes György
Zenei tanácsadó: Incze G. Katalin
Díszlet, jelmez: György Eszter
Koreográfus: Jakab Melinda
Rendező: Béres László

Vélemény, hozzászólás?

Csabacsűdi hagyományőrzők a Zenepavilonban

Akikre büszkék vagyunk… A „Tehetség és Siker Alapítvány” jutalmazottjai a „Főtériben”