in ,

Kilencvenhárom éves néni nyerte az első Xbox bajnokságot

Új játék hódít az Ótemplomi Szeretetszolgálatnál. Az ellátottak közül többen már az első próbálkozást követően beleszerettek a virtuális világ kínálta kikapcsolódásba, és vonakodás nélkül mondtak igent, amikor a játékosok kiválasztására került a sor.

Az intézet alig egy hete, május 27-én avatta fel a Johannita Segítő Szolgálat ajándékát. Az emberi mozdulatokat követő konzol jóvoltából az örökifjú tagok különböző sportágakat próbálhatnak ki, némi ügyességgel és egy kis szerencsével pedig gyors sikert könyvelhetnek el. Ottjártunkkor épp a bowling volt terítéken. A szabályok és az egyszerű kézmozdulatok perceken belül mindenki számára világossá váltak, majd kezdődhetett az életszerű parti.

– Nagy szeretettel és kedvvel játsszák ezt a játékot, annál is inkább, mert az egyébként szokásos gyógytorna egy „kötelező” program, meghatározott, ismétlődő mozdulatsorral. Ellentétben ezzel a játékkal, amit akkor is kipróbálnak, ha egy picit fáj, vagy egy valamivel fáradtabbak, de a játék heve mindig magával ragadja őket is – osztja meg az eszköz előnyeit Kiss Gabriella nappali ellátás vezető.

A négyszemélyes mérkőzés Szabolcs, Jutka, Marika és Erzsike néni között zajlott. A mezőny férfitagja mintegy három éve veszi igénybe a fogyatékkal élők nappali ellátását, de mindeddig egyetlen programba sem tudták bevonni. Nagy kihívója a kilencvenes éveit taposó Bugyik Bálintné Erzsike néni volt, aki az első játszmákat sorozatban nyerte.

– Először olyan tehetetlennek éreztem magam, ódzkodtam tőle, de később rábeszéltek – idézi fel az első játékélményeit. Összeszedtem minden bátorságom, és magam is meglepődtem, milyen jól ment. Talán azért, mert erő nem kell hozzá, hanem leginkább ügyesség.

A versenyzők egy-egy jól sikerült gurítás után fellelkesültek, a félresiklott golyó esetén pedig éppúgy bosszankodtak, mintha az igazi pálya mellett álltak volna. Az utolsó kör váratlan fordulatot hozott. Ez addig magabiztosan vezető Szabolcsot egy tarolással megelőzte az élete első mérkőzését játszó Rózsa Sándorné Marika néni.

– Szeretem az ilyen társasjátékokat, még ha nehezemre is esik felemelni a kezem – mondja a játék izgalmától kipirultan a győztes. De legalább így is edzek, ami jót tesz a szervezetemnek.

A szeretetszolgálat tervei szerint a játékok tárházát a jövőben tovább bővítik, így a bowling mellett az asztaliteniszt, a golfot, a teniszt, a bokszot és az autóversenyzést is felveszik a kínálati listába.

Vélemény, hozzászólás?

Tom Sawyer és Huckleberry Finn a Vízi Színház deszkáin

13 év után távozik a Körös Televízió arca