in , , ,

Zalán Tibor drámája Janus Pannoniusról

Csütörtökön este dr. Lipcsei Imre a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar dékánja köszöntötte a nézőket és bemutatta Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművészt és játszótársát Komlósi Katát, a Színitanház növendékét.

Zalán Tibor drámáját láthatta a közönség „Midőn halni készült” címmel. A monodráma Janus Pannonius utolsó napjairól szólt. Monodráma, de Janus Pannonius nem a közönséghez beszél, hanem élete utolsó napjaiban víziókat lát. Életének fontos szereplői jelennek meg és Janus beszél, perlekedik, megidézi a múltat. A szolgáló, aki ápolja, nem érti, mert nem ismeri Janus Pannonius életét, de ráhagyja vízióit, a darab végén Janus Pannonius anyja Borbála jelenik meg, a szolgáló pedig Borbála szerepét átvéve megbocsát a haldoklónak. De zömében Janus egyedül van víziói, dialógjai így önmagában mégis két ember között zajlanak. Mátyás király kétszer is megjelenik, mert fontos szerepe volt a költő életében. Mátyás második megjelenésekor az író, a víziót úgy írta meg, hogy Mátyás fejezi be a mondatot, vagyis a költő már öntudatlan.

A vízió több szférában jelenik meg. Amikor magánál van, amikor a szolgálót másnak képzeli, mint aki valójában, illetve amikor senki nincs jelen, Janus mégis látja az általa megjelenített alakot. Szóval elég bonyolult a történet.

De mindenképpen értékes előadást láthatott az, aki ott volt csütörtökön este a Szarvasi Vízi Színház nézőterén. Egyrészt újabb adalék Janus Pannonius nem nagyon ismert életéhez, másrészt Bartus Gyula nagyon jó alakítása, harmadrészt és talán ezt kellet volna előre írni Zalán Tibor drámájának irodalmi értéke is magaslatokba emelte az estét.

A drámát Merő Béla rendező kérésére írta Zalán Tibor, egy reneszánsz-pályázatra. Zalán Tibor számos anyag átolvasása után írta meg a drámát vigyázva arra, hogy mentes legyen versektől, van egy-két idézet, de ezek nem ismertek. A drámát Bartus Gyula, mint mindig igényesen pontosan játszotta el.

A fotókat készítette: Babák Bence

Vélemény, hozzászólás?

13 év után távozik a Körös Televízió arca

Autót lopott, őrizetbe vették