in , ,

Mesterségek tábora a szarvasi Székelyben

Alig hogy befejeződött a tanév, még is jó pár diák számára nyitva maradt a szarvasi Székely Szakképző Iskola kapuja. Ők azok az általános iskolás tanulók voltak, akik jelentkeztek a „Mesterségek tábora” egy hetes programjára. Szép számmal érkeztek vidékről, de többen voltak helybeliek is.

A tábor lehetőséget adott arra, hogy a táborozók kellemesen és hasznosan töltsék el az egy hetet, fejlesszék kreativitásukat, kézügyességüket, szert tegyenek gyakorlatias ismeretekre és mellette a napi mozgásigényüket is kielégítsék. A sport és szabadidős, valamint az esti programok során kikapcsolódtak, szórakoztak, megismerkedtek Szarvas város nyári természeti adottságaival. A teljes ellátású, sok-sok elfoglaltságot tartalmazó „Mesterségek tábora” a Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány támogatásával jött létre.

A táborozók a napi foglalkozások által bepillanthattak egy-egy mesterség rejtelmeibe. A következő témakörökre épültek az egyes tevékenységek: konyhaművészet, gasztronómia, tárgykultúra, szépüljünk, pénzvilág, gazdálkodjunk okosan, digitális ügy’eskedés.

A tábort az iskola felfedezésével kezdték, majd a kabinetekben, tanműhelyekben ügyeskedtek: élmény- és ajándékdobozt, névjegyet készítettek, kulcstartót faragtak, faintarziát alkottak, frizurákat formáztak és ismerkedtek a szépészet további területeivel. Több alkalommal finomságokat készítettek: palacsintát, cupcape-t is sütöttek. Az Urbancsok tanyán egy egész délutánt eltöltöttek, és a Körös-part is több délutáni programot nyújtott. Megtekintették a Vízi Színházban A Tom Sawyer kalandjai című előadást, Mini- Magyarország makettparkját, valamint a Körösvölgyi látogatóközpontot és annak Állatparkját.

A kollégiumban töltött esti programokat, a kézműveskedést, kondizást, az esti kerékpártúrákat is nagyon élvezték. A táborban az tetszett számukra a leginkább, mint elmondták, hogy kipróbálhatták ügyességüket, sok ötletet gyűjthettek, fejleszthették a kreativitásukat. Ehhez még hozzájárult Szarvas adottsága, hiszen a közös strandolás igazi nyári élmény volt számukra. A helybeliek örömmel mutatták be a város további nevezetességeit is a vidéki diáktársaknak.

Az egy hét nagyon gyorsan eltelt, a napi foglalkozásokat elégedetten nyugtázták a táborozó diákok, megteltek az élménydobozaik. Az összegyűjtött fotók segítségével pedig lesz sok mesélnivalójuk az otthoniaknak.

A „Mesterségek tábora” programzárásaként a résztvevők oklevelet kaptak. Búcsúzásul többen jelezték, hogy megismertek itt olyan képzési területeket, szakmákat, amiket szívesen választanának majd a továbbtanulásnál.

Bakulya Anna táborvezető

Befejeződtek az érettségi vizsgák a Vajdában

Vízi mesevilág