in , , ,

2in1: Cirkusz és művészet

Rich Metiku, azaz Red Back, a kaucsuklány

Semmi rosszra nem kell gondolni! Az elmúlt évi Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola sikeres bemutatkozása után ebben az évben új műfajként kerül a Vízi Színház palettájára három cirkuszi produkció, a Fővárosi Nagycirkusz előadásában. Pénteken este a nagysikerű „Circussimo!” című előadásukból válogattak olyan számokat, amelyek a Vízi Színházban bemutathatóak.

Mi is az a Cirkussimo? „Cirkuszmisszió a MACIVA és a Magyar Cirkuszművészeti Tanács közös kampánya a magyar cirkuszművészetért. Az a célunk, hogy még több leendő cirkuszbarát ismerje fel: az ezerarcú cirkusz az életöröm, az életigenlés művészete, ugyanakkor az egyik legszórakoztatóbb közös családi program. A cirkusz állandóan megújul és csodáival minden korosztályt ámulatba ejt. Mindenkit arra biztatunk, hogy legyen gyakori vendégünk a Fővárosi Nagycirkuszban, élje át újra és újra az élményeket, és szeresse a cirkuszt, mert a cirkuszt nagyon lehet szeretni.” Olvasható a MACIVA weblapján.

De Szarvason egyenlőre nem voltak levegőszámok. – Pedig volt rá példa, hogy a színpadon ilyen jellegű produkciók bemutathatóak. A Baross Imre Artistaképző egy Kínai rúd számot bemutatott két fiúval és „F.S. A Hang” című produkcióban Gubik Petra egy tissue-n (magasról alálógatott, kétszárú kendőn) énekelt. – De nem fanyalgok, hiszen egy vidám este részese lehettem. Másrészről első a biztonság, hiszen felépíteni a levegőszámokhoz szükséges felszerelést nem biztos, hogy alkalmas a színház színpada. Harmadrészt tudom – az elmúlt évben a Baross Imre Artistaképző tanárával beszélgetve – hogy a levegőszámokat befolyásolja a szél, vagyis a manézsban nincsen szélmozgás, és nem repkednek a bogarak, ami befolyásolja a produkciót.

Látható volt Eddy Carello dobzsonglőr Svájcból, aki ezúttal labdákkal zsonglőrködött. Fergetegesen kezelte a labdákat. Ukrajnából egy testvérpárpáros mutatta meg táncos akrobatikai képességét a Gerasymenko bros. Egy aszal fölött, ketten két oldalról egyszerre ugrottak. Látványos produkció volt.

Miss Olivia aki a Baross Imre Artistaképző növendéke volt, lábzsonglőr tudományát emelte magas szintre. Fekve karikákkal, „bőröndökkel” zsonglőrködött.

Szintén az Artistaképző tanítványai voltak a Cap Crew ugródeszka duó tagjai Lövei Gábor és Mikó Zoltán, akik nemzetközi téren is már több díjat besöpörtek, pedig még nincsenek húsz évesek. Rájuk biztosan nemzetközi karrier vár.

Egy fiatal Etióp lány Rich Metiku – Red Back – aki a legismertebb kaucsuklány, vagyis valószínűtlen pozitúrákba tekete a testrészeit, mintha nem lennének csontjai. Mindezt sikkesen semmi erőfeszítés, csak mosoly.

Olaszországot a Nistorov görkorcsolyacsapat képviselte, akik produkciójának különlegessége, hogy három artista mutat be egy két méter átmérőjű kör alakú emelvényen különböző emeléseket, forgásokat, ugrásokat. A veszélyes szám kifogástalan technikai tudást, összeszokottságot és koncentrációt igényel. Az artisták még a nézők közül is bevonnak egy általuk kiválasztott urat, produkciójukba, akit alaposan megpörgettek.

Nem írtam a színpad átrendezésekor többször fellépő bohócról a szintén Olaszországból érkezett Mister Lorenz produkciójáról, aki nem bohócruhában lépett fel, hanem egy átlagos, elegáns úrnak öltözött. Mister Lorenz többféle produkciót mutatott be. Leglátványosabb talán a közönség soraiból felkért alkalmi partnerekkel bemutatott harangjátéka volt. Különböző méretű harangokat osztott ki a kiválasztottaknak, és harangszóval, az ő vezényletével, előadták az ‘O sole mio-t.

Az este konferansziéja Maka Gyula, aki végigvezette, beavatta a közönséget a különböző produkciók rejtelmeibe. Röviden, tömören konferált minden manír nélkül, ezért volt jó. Különlegessége az volt, hogy elénekelte Szomor György gyönyörű és Szarvason nagyon ismert, szeretett dalát, a Rómát. Jó hanggal, szépen! Ezzel a közönség szívébe lopta magát. Az este végén ígéretet tett arra, hogy lesz még két előadás, itt Szarvason és megpróbálnak többféle produkciót elhozni. Augusztus 11.-én a „Párizs éjjel”, 17.-én a „Cirkusz mindenkinek” című előadásokat láthatják a Vízi Színház nézői.

Vélemény, hozzászólás?

Nyolc zebra épül a biztonságosabb közlekedésért

Szarvason maradt a kupa a Cziglédszky Sámuel-emléktornán