in

A béke, a barátság és a vidámság jegyében telt XVIII. Aratónap Ezüstszőlőben

A béke és a barátság jegyében telt az Aratónap Ezüstszőlőben szombaton. Igaz, az idei rendezvény csak egynaposra sikerült, de a jó hangulatnak ez sem vethetett gátat.

Dr. Zima János tárogatójátéka mutatta az utat az Aratónapra érkezőknek. Az esemény főszervezőjének, Závoda Ferencnek a köszönője után a Magyarok világhimnuszával és zászlófelvonással vett kezdetét. Köszöntőt mondott még Babák Mihály polgármester és dr. Gibfried Schenk, a FriedensBrot, a Békekenyér projekt elnökségi tagja. Beszédükben mindketten a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozták. Míg a Berlinből érkezett vendég hálásan emlékezett meg a német nemzeti egység fizikai megteremtésében játszott magyar szerepről, addig polgármesterünk a realitás talaján maradva a magyarság szellemi összetartását jelölte meg feladatnak és jelen körülmények között teljesíthető célnak. A protokolláris rész végét galambok szabadon engedése jelezte.

Eljött az aratónapra Závogyán Magdolna, az EMMI helyettes államtitkára, Túri Kovács Béla, az első Orbán-kormány környezetvédelmi minisztere és dr. Kulcsár László, a megyei agrárkamara elnöke is.

Az idén elmaradt a szokásos aratóverseny, így a nap folyamán bemutató aratás, lónyomtatás, cséplés és természetesen főzőverseny várta csapatokat és a vendégeket. Az Aratónaphoz csatlakozva Magyarország egyetlen működő lóhajtotta malmában, a Szárazmalomban is bemutató őrlést rendeztek. Kora délután kihirdették a főzőverseny eredményét. Az idén a vándorkupa, immár harmadik alkalommal Kondorosra került, ami így nem vándorol tovább.

XVIII. Aratónap főzőversenyén a következő díjak kerültek kiosztásra:
Fődíj: Kondoros csapata
Legértékesebb díj: Pro-pir-kult (Arad megye) csapata
Legjobb pálinka: Dabas csapata
Aratási sütemény díja: Békésszentandrás Kertbarát Kör csapata
Legvendégszeretőbb csapat díja: Császlóc (Kárpátalja) csapata
Hagyományőrzés díja: Mezőtúr csapata
Választékosság díja: Szarvasi Baráti Kör csapata
Ízharmónia díja: Kardos Önkormányzat csapata
Környezet díja: Szociális Intézmény – Nagyszénás csapata
Szakmaiság díja: Ótelek (Románia) csapata
Aratóétel díja: Szociális Intézmény – Szarvas csapata
Tálalás díja: Kardos Szlovák Önkormányzat csapata
Látvány díja: Magyarcsernye (Délvidék) csapata
Legjobb íz díja: Öreg Vincurok csapata
Különdíjasok: Bogdán Zsófia csapata – Zenta, Muzslya csapata (Délvidék), Nyitra csapata

Vélemény, hozzászólás?

Szarvason maradt a kupa a Cziglédszky Sámuel-emléktornán

Csoportterápia a színpadon