in ,

A vasutasok napja Mini Magyarországon

1961 óta minden évben július második vasárnapján rendezik Magyarországon a vasutasok napját. Ennek az apropóján rendezték meg a mini mozdonyok nagy napját tegnap a Szarvasi Arborétum területén levő makettparkban, ahol 500 méternyi sín három, északi, déli és erdélyi körre szervezve, 11 állomás, köztük a mezőtúri, a mosonmagyaróvári, a bátaszéki, a kétegyházi megálló makettje várja a befutó szerelvényeket. Ottjártunkkor DR64-es, az Árpád sínbusz, és DR80-as tehervonat gőzös teljesített szolgálatot.

– Ma van a Mini Magyarország Makettparkban a mini mozdonyok nagy napja – árulta el a kora délelőtti nyüzsgés okát Klemann Tímea, a makettpark munkatársa. – A vasutasnap alkalmából szerveztük ezt a napot. A mai napon új mozdonyok kerülnek be hozzánk, vasútmodellezők hozzák el szerelvényeiket, amiket megfuttatnak a mi köreinken.

A Mini Magyarország vasútvonalai szabványosak, ezért tudják a modellezők is rátenni a sínekre saját szerelvényeiket. A jeles napot úgy hirdették meg a vasútmodellezők között, hogy a G méretarányú, 1:22,5 méretarányú 45 mm-es nyomtávú szerelvényeket tudják fogadni, árulta el a park vasutakkal foglalkozó technikai munkatársa.

A legújabb, az erdélyi körön digitális vezérlés, gőzös is hanggal és egyéb effektekkel, lámpával és füsttel kápráztatta el a látogatókat, elsősorban a gyerekeket. A két régebbi, az északi és a déli körön a látogatók által gombnyomásra indított vonatok jártak. A hangosbemondón maga Szalóczy Pál tájékoztatta az utasokat. A MÁV-hangja kifejezetten a Mini Magyarországnak mondta fel az utastájékoztatókat, tudtuk meg a Mini Magyarország Makettpark munkatársaitól.

Vélemény, hozzászólás?

Csoportterápia a színpadon

28 év után ültek össze, ezüsttel térhettek haza