in , ,

Kis bölény született az Állatparkban

Fotó: Czifrák Gábor

Utódjuk született a Körösvölgyi Állatpark legnagyobb testű lakóinak, az európai bölényeknek. A kisborjú egészséges és vidáman szaladgál mamája körül.

Amint azt látogatóink már bizonyára tudják, Állatparkunkban két európai bölény van, egy 7 éves tehén (Kada) és egy 9 éves bika (Policht). Szerelmük eredményeként 270 napos vemhesség után, július 8-án, szerdán utódjuk született.

A kis bikaborjú testtömege 20 kilogramm körül van, s láthatóan egészséges és vidám. Az ellés problémamentesen zajlott, az új jövevény alig tíz perc elteltével már talpra is állt és rögtön szopni kezdett. Egyelőre még a bikától elkülönítve tartjuk, várhatóan hétfőn engedjük majd össze őket. Mamája rendkívül éberen vigyáz rá, nagyon félti, ezért a látogatóknak is óvatosaknak kell lenniük, mert akár támadhat is, ha úgy érzi, hogy valami veszély fenyegeti a borját.

Magyarországon napjainkban csupán 30 tisztavérű európai bölény van, s a világállomány is alig 4500 példány. A hazai bölények közül egy-egy példány a pécsi illetve a nyíregyházi állatkertben él, nálunk a Körösvölgyi Állatparkban pedig az új jövevénnyel együtt már hárman vannak. A további példányok Nagykanizsán és Füzérkomlóson félvad körülmények között élnek, több száz hektáros (magántulajdonban lévő) zártkertekben.

Fotó: Czifrák Gábor

Vélemény, hozzászólás?

„Zsebpénzt” gyűjtöttek a világbajnokságra

LOM: Burlesque