in , ,

Elköszönt Szarvastól a virágok, színek, gyerekek és kövek szerelmese

Rómer Ilona

Nagy ölelésekkel és könnycseppektől búcsúztak a gyerekek mindenki Ilike nénijétől. Rómer Ilona festőművész és művésztanár 10 év után vett búcsút a Cervinus Teátrum által szervezett nyári művészeti tábortól. Július 18-án összemosódott az ünneplés és az elköszönés, hiszen a délutáni órákban avatták fel az aktív öt nap munkáinak gyümölcseit.

A tematikus évek sorában ezúttal egy komplex téma, a „Család-Fa” állt, amely magában foglalta a pasztellel történő természetábrázolást és a családi kötelékek bemutatását is. Ilike rövid áttekintést adott a megjelent szülőknek a tanultakról, majd egyesével értékelte az alkotó 25 művészpalánta látásmódját és érdemeit.

– Nagyon szerettem vele festeni, mert sok új technikát mutatott – emlékezett a művésztanárral töltött napokra Kiszely Karolina, aki már negyedik éve szívja magába az ismereteket. Ha esetleg valami nem sikerült olyan szépen, segített kijavítani, elérte, hogy szépnek lássam a munkáimat. Emellett mindig kedves volt és jószívű, nekem nagyon fog hiányozni.

A tábor lakói közül két nebuló egy-egy tárgyi emléket is hazavihetett magával. A megnyitót követően ugyanis sorsolásra került sor, amelynek szerencsés nyertesei a festőművész alkotását vehették át. A táborvezető egyúttal köszönetet mondott a szervező munkáért a Cervinus Teátrumnak, kiemelten pedig Kugyeláné Décsei Mónikának, akitől meghatódva búcsúzott.

– A tíz év alatt sok mindent megtanultam Ilikéről. Tudom, hogy nagyon szereti a gyerekeket, a virágokat, a színeket és az ásványokat. Hiszem, hogy mindenkinek megvan a maga művészeti arculata, én az enyémből szeretnék adni valamit útravalóul – mondta viszonzásképp a teátrum munkatársa.

S bár a közös beszélgetésre készülve félrehúzódtunk a festőművésszel az előcsarnok egy apró zugába, minduntalan gátat szabott a kezdésnek egy-egy hálálkodó szülő vagy diák, akik mind visszavárták példaképüket.

– Minden búcsú fájdalmas – árulta el végül a döntés okát a művésztanár. Vannak, akik tíz éve odajárnak hozzám, sokakat közülük évek óta ismerem. De az életemben elérkeztem egy olyan ponthoz, amikor valami új dologba kell kezdenem. Úgy érzem, hogy mindent nem bírok teljes erőbedobással csinálni, így a táborokról le kell mondanom, átadva ezzel a fiataloknak.

A szarvasi nagycsalád azért nem engedi el teljesen Ilikét. Augusztus 3-7-e között szerveződik Szarvason a második nemzetközi művésztábor, amelynek Rómer Ilona a művészeti vezetője. Továbbá ígérte, hogy nem hagyja teljesen magára a csapatat sem. A művésztábor ideje alatt ugyanis minden évben kijelölnek egy „Ilike napot”, ahonnan természetesen maga az ünnepelt sem hiányozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Férfias nóták szóltak a Zenepavilonban

Siker volt a szimfonikus koncert