in ,

Családi nap: Megbecsülés a dolgozók irányába

Együtt lenni jó, jó itt lenni – ez a két gondolat vezérelte az Ótemplomi Szeretetszolgálatot, amikor családi napra invitálta a dolgozókat és azok családjait. Július utolsó napján megtelt az önkormányzati üdülő jókedvvel, ami nem az egyetlen célja volt a rendezvénynek.

– Szociális területen gyakran megesik, hogy a családtagok nem tudnak elég időt együtt tölteni. Ha csak a szeretetotthon munkabeosztására gondolok, az is előfordulhat, hogy napokig nem találkozik a család. A mai délutánon minden korosztálynak kínálunk valamit, bízunk benne, hogy emellett a munkatársak közötti kapcsolatokat is tudjuk erősíteni – osztotta meg a nap alapfilozófiáját Lázár Zsolt esperes.

Az egészséges rivalizálás és a közösségi összetartás céljából a munkatársak felfedezhették a sárkányhajózás izgalmát is. Három csapat, a házi segítségnyújtásban dolgozó Házi sárkányok, a szenvedélybeteg klub alkalmazottai, a Szenvedélyes sárkányok és a nappali ellátás dolgozói, a Konkurencia tagjai ragadtak evezőlapátot. A versenytársak – olykor ugyan megilletődve – de kellő elszántsággal foglalták el helyüket a vízi járműben, és lelkesen buzdították egymást.

– Hangban nem tudjuk túlszárnyalni a hölgyeket, de megpróbáljuk kellő szorgalommal és odafigyeléssel legyőzni az ellenfelet – árulja el a verseny előtt Galó Tamás a leegyszerűsített taktikát, miközben a házi segítségnyújtásban dolgozók már a beszálláshoz készülődnek.

Részükről pedig ez nem csak ígéret volt, mert a csapat mindkét futamot győzelemmel zárta Így már csak a további dobogós helyek sorrendje volt kérdéses, amiből végül a Lázár Zsolttal erősített Konkurencia csapata került ki nyertesen.

– Ritkán fordul elő, hogy együtt van az egész Ótemplom – mondja Németh Andrásné, a házi segítségnyújtás vezetője, aki a verseny alatt kipirult arccal, pompomlányi minőségben biztatta a kollégáit. Nálunk a dolgozók egy nagyon összetartó közösséget alkotnak. Sokan vagyunk, összesen 21-en, ami néha nem egyszerű, de ahol tudunk, segítünk egymásnak.

Az Ótemplomi Szeretetszolgálat jelenleg közel száz munkatársat számlál. Sajnálatos módon azonban az elvándorlás is megfigyelhető. Az utóbbi hónapokban kb. tíz dolgozó döntött úgy, hogy a magasabb – mintegy ötször nagyobb – fizetés reményében külföldre távozik.

– A legfontosabb az anyagi megbecsülés lenne – állítja a szeretetszolgálat vezetője. Az utóbbi időben nem történt jelentősebb béremelés. A dolgozók közel fele szakmai minimálbérét dolgozik, ráadásul az 5-10 éves munkaviszonyban állók bére sincs megkülönböztetve a kezdő, adott esetben alacsonyabb végzettséggel rendelkezőkétől.

Az Ótemplomi Szeretetszolgálat egy bizonyos jellegű kompenzációként szeretné elérni, hogy az alkalmazottak jó munkahelyi légkörben dolgozzanak, ezzel együtt érezzék, hogy jó ehhez a közösséghez tartozni.

Vélemény, hozzászólás?

Gyakorlósok a Hungaroringen

Fókuszban a képviselők: Molnár Istvánné