in , ,

Kertszemle: Kié lesz idén a legszebb konyhakert?

Utoljára szemrevételezte a zsűri a győzelemre esélyes konyhakerteket. Idén először ugyanis Szarvas is csatlakozott „A legszebb konyhakert” című országos programhoz, mely a kertészkedés szépsége mellett az önellátásra szeretne rávilágítani.

A háromtagú zsűri kísérőikkel először Szappanos felé vette az irányt. Az első kiszemelt kert Jánosik Gézáné és férje keze munkáját dicséri, akik 30 éve gondozzák kitartóan a növényeket. Először csak gyümölcsfáik voltak, ma pedig már mintegy ötven féle virág, számos gyümölcs és zöldség is megterem a földjükön. Ahogy mondja, szinte nincs is okuk a piacra menni, mert mindenük megvan, ami egy háztartáshoz szükséges.

– Nagyon szeretem a kertet – ad értelmet egyetlen mondattal annak a mindennapos munkának, ami egy kerttel jár. A szüleimtől tanultam meg mindent, így pici korom óta belém ivódott a varázsa. Egy ideig nem Szarvason éltünk, akkor nem volt lehetőségem kertészkedni, de mióta ideköltöztünk, ugyan kisebb-nagyobb megszakításokkal, de mindig volt benne konyhakerti növény is.

A zsűri rövid sétát tett a kertben, amelynek a végén Rafaj János falugazdász nem volt rest ásót ragadni sem. Anika ugyanis különösen büszke idén a Balatoni rózsa krumplijára, amiből a falugazdász egy gazdag, ovális szemekből álló fészket borított a nézelődők lába elé. De a háziasszony elégedetten mutatta az idei máktermést is, hiszen a tövek között olyan is akart, ami 8-10 gubót rejtett.

A 13 nevező közül másodikként Boros Sándor portáját keresték fel, ahol nemcsak a gondos munka, de az elmúlt hetek kánikulája is nyomott hagyott. A kert ennek ellenére nem mérte szűkmarkúan kincseit, eper, alma és barack is bőségesen termett.

– Először május végén jártuk körbe a konyhakerteket. Azóta jól látható változások történtek, főleg az elmúlt két hét csapadékhiányos időszaka után. Beértek a gyümölcsök, kiégett a gyep, néhol a termés már el kezdett potyogni – sorolja a tapasztalatait Rafaj János.

A zsűri emellett figyelte az esztétikumot, a gondozottságot, a növénytársulatokat, és előnyt jelentett a környezetbarát módszerek alkalmazása, ill. a fűszernövények termesztése is.

– Látjuk azt is, hogy a zárt kertek jelenős része elhanyagolt, ami elszomorító. Bízunk benne, hogy többen kedvet kapnak a kertészkedéshez, és ápoltabb lesz a környezetünk – teszi hozzá bizakodva.

A verseny eredményhirdetésére még egy keveset várni kell, ugyanis a Szarvasi Szilvanapok keretében rántják le a leplet a győztes nevéről. Távozáskor a zsűritagok titokzatosan csak annyit árultak el: a legesélyesebb befutó személyét ők már sejtik.

Vélemény, hozzászólás?

Fókuszban a képviselők: Molnár Istvánné

Nagy Sportágválasztó kicsiben, avagy az egészséges gyermekekért