in ,

Nagy Sportágválasztó kicsiben, avagy az egészséges gyermekekért

Ritkán adatik meg, hogy a nyílt utcán lehet táncolni, birkózni, teniszezni vagy akár karatézni. Augusztus elsején ennek semmi akadálya nem volt, sőt, kifejezetten mozgásra buzdították a Templom térre igyekvőket. Szarvas Város Barátinak Köre vitte a vállán a IV. Egészségnapot, amelyhez idén A KlubNetCet Egyesület és Galát Krisztián mesterszakács csatlakozott.

– Az egyesület korábban a kultúrát és hagyományőrzést helyezte előtérbe, amit négy évvel ezelőtt kiegészítettünk az egészségvédelem témakörével – emlékszik vissza a kezdetekre az össznépi kavalkád közepén ücsörögve Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna. Az a legfőbb célunk, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy az egészségért tennie kell, és megmutassuk az ehhez vezető eszközöket is.

A rendezvény középpontjában a tavalyi évhez hasonlóan a mozgás állt. Akkor a fogyatékkal élőkre és a mozgáskorlátozottakra fókuszáltak, idén ellenben a gyerekek kerültek előtérbe. A Nagy Sportágválasztóhoz hasonlóan a fiatalok több sportágba kóstolhattak bele, a legtöbbeket pedig még a tűző nap sem riasztott vissza.

– A kisfiamat alig tudtam elrángatni a tenisztől. Most először próbálta ki, annyira tetszett neki, hogy fontolgatjuk, hogy rendszeresen is elkezdjen járni – mondta az egyik édesanya.

A gyakorlatot előadások egészítették ki. Dr. Deák Sándor az elhízás veszélyeibe, Pljesovszki Roland BSI futónagykövet a futás jelentőségébe, míg Szirony Pál a népszerű mozgásforma, a Nordic Walking rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot.

A délutánt szórakoztató programokkal színesítették. A régi idők nagy kedvence, Vitéz László is helyet kapott a színpadon, aki később a helyi mesemondó, Harencsár László követett. A nap a Kondor Akciócsoport bemutatójával zárult, amit figyelő tekintetek öveztek.

A Halas napok nem szűnt meg, csak átalakult – gondolhatták többen, a kínálatot lapozgatva. Galát Krisztián ugyanis kifejezetten halas ételekkel készült a rendezvényre, amelyek között a favorit a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán legjobb tizenkettőbe került halburger.

– A halas ételek mellett főztünk tökös lecsót, amit mindenkinek ingyen kínáltunk – újságolta a kiüresedő bogrács felé hajolva. A megszokott hozzávalókat cukkínivel egészítettük ki, és a végén kölessel sűrítettük. Többen visszajöttek, kértek repetát, ami számomra nagy öröm volt.

A hal azonban kétség kívül nem sütve aratta a legnagyobb sikert a gyerekek körében. A tér kellős közepén ugyanis egy élővizes bemutatót állítottak fel, ahol nem érvényesült a mindent a szemnek elve. A lurkók izgatottan kergették a halakat a tenyerükkel, és egy-egy jól irányzott kapás után büszkén emelték a magasba zsákmányukat.

Vélemény, hozzászólás?

Kertszemle: Kié lesz idén a legszebb konyhakert?

Fogathajtás a sportág fennmaradásáért