in , ,

Fogathajtás a sportág fennmaradásáért

Háromévnyi hallgatást követően ismét fogatok népesítették be az Erzsébet-ligeti sporttelepet. Az ok meglehetősen prózai: pénzhiány. A Szarvasi Lovas Klub Egyesület legutóbb azonban sikerrel pályázott, így a fogathajtók ismét bizonyíthatták, mire képesek kedvenceikkel.

– Nagyon költséges versenyről van szó, számos előírásnak kell megfelelni, amelyek betartása esetén kb. fél millió Ft-ot tesz ki a teljes költségvetés – avat be a szervezési munkák hátterébe Kasik Gabriella, az egyesület titkára. A Nemzeti Együttműködési Alapnál ezúttal sikeresen pályáztunk, és bár utófinanszírozott projektről van szó, ennek köszönhetően 16. alkalommal is meg tudjuk rendezni a versenyt.

A két hajtásból és összevetésből álló napra összesen 23 fogat nevezett, köztük 3 helyi induló. A versenyzők életkora azt is tükrözte, egyre inkább jelen van a generációváltás. Kiss Fanni pl. alig töltötte be a 16. életévét. Az orosházi induló elsőként mérhette fel az pálya nehézségeit, amit ő jó ómennek ítélt.

– Jól sikerült a kezdés. Alapidőn belül mentem, verőhiba nélkül, a végén megeresztettem őket. Nagyon elégedett vagyok – mondta a rutinos versenyzőket meghazudtoló magabiztossággal.

Azt sem rejtette véka alá, hogy gyenge fizikumú hölgyként bizonyos hátránnyal indul az erősebbik nemmel szemben, de vallja, ha valaki szereti a lovakat, ez sem jelenthet akadályt.

Bizonyíték volt erre Bélteki Petra is. A fiatal lány két éves korában kapta első lovát. Azóta édesapja nyomdokaiban lépked, augusztus 2-án pedig elindult élete első versenyén is.

– Nagyon ideges voltam – árulta el az első hajtás után kissé csalódottan. Ebben a sportágban az összhang a legfontosabb, vagyis nemcsak tőlem függ a siker, hanem éppannyira a lovaktól is. Ha izgulok, ők is megérzik, és nem úgy mennek, ahogy én akarom.

A 430 méteres pályát 112 mp alatt kellett teljesíteniük a fogathajtóknak, ami a legjobban egy orosházi versenyzőnek sikerült. A mindössze 22 éves Kotolák Tamás már többször learathatta a babérokat: korábban országos második és megyei első helyezésnek is örülhetett.

– Szeretnénk, hogy a lovas élet fennmaradjon a településen. Az utóbbi években drasztikusan csökkent a fogatok száma, ma nem éri el a tízet sem. A magyarázat is elsősorban anyagiakban rejlik. A sportág, a megfelelő lótartás nagyon drága, csak kevesen engedhetik meg maguknak – állapítja meg sajnálkozva a főszervező.

Változást szerinte csak a rendszeres rendezvények jelenthetnék, melyek tömegeket mozgatnak meg, egyúttal pedig rávilágíthanak a sportág szépségeire.

Eredmények:

Póni kettesfogat SZLV

1.     Szikora Tamás – Orosházi LE

2.     Skorka Gábor – Kondorosi SZILE

3.     Kiss Fanni – Orosházi LE

4.     Skorka Péter – Kondorosi SZILE

5.     Korbely Dominika – Szarvas

6.     Bélteki Petra – Kondorosi SZILE

Kettesfogat SZLV

1.     Kotolák Tamás – Orosházi LE

2.     Medvegy Zoltán – Kondorosi SZILE

3.     Megyik Pál – Kondorosi SZILE

4.     Tóth Attila  – Orosházi LE

5.     Nagy Mihály –  Orosházi LE

6.     Sznyida János – Kondorosi SZILE

7.     Ifj. Héjjas Gyula – Orosházi LE

8.     Földi Sándor – Kondorosi SZILE

9.     Sutyinszki Pál – Kondorosi SZILE

10.  Ifj. Kasik György – Szarvas

11.  Szép János – Orosházi LE

12.  Folytán Róbert – Szarvas

13.  Závogyán Richárd – Kondorosi SZILE

14.  Varga György – Kondorosi SZILE

15.  Gulyás Norbert – Kondorosi SZILE

16.  Krajcsovicz Márkus – Kondorosi SZILE

17.  Primiller Mihály – Kondorosi SZILE

Vélemény, hozzászólás?

Nagy Sportágválasztó kicsiben, avagy az egészséges gyermekekért

Vígopera mesterfokon