in , , ,

Furcsa páros!?

Pénteken este az egyik legismertebb színházi író, Neil Simon tollából született: Furcsa pár női változatát láthatta a Vízi Színház közönsége a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában. Neil Simon 1965-ben írta meg a Furcsa pár című vígjátékát, amiből nagysikerű film is készült Jack Lemmon és Walter Mattau főszereplésével. A Furcsa pár női változata 1986-ban született. A darab szinte tükörképe a férfiváltozatnak.

Egy női baráti társaság – hat nő – péntekenként összejönnek beszélgetni, társasjátékozni, ismerik egymás titkait. Az összejövetel Olive (Závodszky Noémi) lakásán van, akiről kiderül: nem éppen a tisztaság és rendszeretet jellemzi. Elvált, elfoglalt nő, aki a munkájában viszont sikeres. Az aktuális összejövetelen kiderül, hagy az egyik barátnőt, Florence-t (Varga Mária) éppen kidobta férje 14 évi házasság után. Florence háztartásbeli, két gyermek édesanyja (akik éppen táborban vannak), tisztaságmániás, pedáns, igazi háziasszony, aki minden nap vacsorával várja férjét, gyermekeit. Szóval Olive befogadja Florence-t, és elkezdődik az együttélés…

Nem könnyű értékelni a tiszta lakást, ha valaki a nyomunkban jár, és azonnal takarít; a vacsorát, ha éppen étteremben szeretnénk enni és nem a négy fal közözött; a rendet, ha nem érzi jól magát valaki, aki azelőtt azt csinált, amit akart.

Ennyi a történet. Neil Simon a humoros oldalát mutatta meg darabjában. Olive és Florence megszokta a maga életét, de mindkettőjükre jellemző, hogy a saját életüket élik, az alkalmazkodás nem az erősségük. Saját egójától egyikőjük sem látja, és főleg nem értékeli azt, amit a másik adni képes önmagából. Persze mindketten túlzásokba esnek. De az lenne a barátság, – a házasság – legfontosabb alapja, hogy toleráljuk a másikat, beszéljük meg, ismerjük el és főleg fogadjuk el, hogy a barátnő, – a házastárs – azért olvassa ránk hibáinkat, mert szeret minket, hiszen ki mondja meg azt, mit tettünk rosszul, ha nem az, aki szeret.

Pénteken este erről szólt az előadás, amelyet Pelsőczy Réka rendezett.

Fotó: Körös TV

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/1508furcsa.

Vélemény, hozzászólás?

Vígopera mesterfokon

Kenumaraton: Felfelé ívelőben