in

Hátramenetben is figyelmesen

Békés megyében két hónap alatt 11 olyan személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, amikor tolató gépjármű ütött el gyalogost, kerékpárost, illetve motorokkal közlekedőket. A rendőrség figyelmet kér a járművezetőktől.
A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelt előírja, hogy „az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.”

Békés megyében 2015. június 1-je és 2015. július 31-e között összesen tizenegy személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt tolatás közben. Nyolc alkalommal személygépkocsik ütköztek, ezekben a balesetekben három motorral közlekedő férfi, három kerékpáros, egy kerekes székkel közlekedő nő és egy gyalogos sérült meg. Ezen kívül két tehergépkocsi vezetője ütött el egy-egy kerékpárost, valamint egy autóbusz vezetője egy gyalogost. Volt olyan nap, 2015. június 28-a, amikor egy nap két tolatás közben történt személyi sérüléssel járó ütközést is helyszíneltek a rendőrök. Gyulán személygépkocsi kerékpárost, Szarvason személygépkocsi egy elektromos kerékpárral közlekedő nőt ütött el. Összességében a tizenegy balesetben az elsődleges adatok alapján hatan szenvedtek 8 napon belül gyógyuló könnyű és öten 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést. Figyelemreméltó, hogy az öt súlyos sérült közül hárman elektromos kerékpárral közlekedtek. A személygépkocsik, illetve a teherautók többsége kapubejárókban, parkolókban tolatott és az útra hajtott ki hátramentben. Az autóbusz vezetője is egy mellékútról toltatott ki Orosházán, a Gyopárosi útra és így ütötte el az úttest szélén gyalogló nőt.

A fent említett előíráson kívül a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet, a KRESZ azt is rögzíti, hogy „járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet azonban elvégezhető abban az esetben is, ha az a járműforgalmat – anélkül, hogy a járműveket veszélyeztetné – rövid ideig akadályozza.” A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat és figyeljenek egymásra. Ha elindulnak, ráhajtanak az úttestre, ne feledkezzenek meg az irányjelzésről azért, hogy a mozgásuk a többi közlekedő számára kiszámítható legyen. Járdán, illetve kerékpárúton fokozott figyelemmel hajtsanak át! Ha nehezen belátható helyen végeznek hátramenetet, akkor kérjék meg útitársukat vagy a közelben lévő másik személyt, hogy segítsék a tolatást.

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság
2015. augusztus 4. 13:47

Kenumaraton: Felfelé ívelőben

Szarvasi érmek is csillogtak a Magyar Bajnokságon