in ,

A csabacsűdi birkapörkölt aratta a legnagyobb sikert Csatán

Az elmúlt évekhez hasonlóan július 25-én ezúttal is népes delegáció utazott a csatai falunapra. A küldöttség a települési és a szlovák önkormányzat, a Szülők Közössége, a Hagyományőrző Népdalkör és citeratábor gyerekseregéből tevődött össze, akik hajnali 5-kor kerekedtek fel a határ irányába.

– A testvértelepülés lakói mindig nagyon figyelmesek. Az indulástól kezdve folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, a határnál pedig már várnak bennünket, hogy elkerüljük a fizetős utakat – árulja el a kulisszatitkokat Valkovszki Mihály.

Az idei látogatásnak az adta a fűszerét, hogy a rendezvénnyel párhuzamosan zajlott egy tábor, sokak mellett csabacsűdi gyerekek részvételével. A község ugyanis Csatával együttműködve sikeresen pályázott az Európa a polgárokért programon, aminek eredményeképp a gyerekek öt napot tölthettek el a határon túli településen.

– Húsz-húsz csabacsűdi, tokodi, homoródalmási valamint csatai gyerek táborozott a falunap ideje alatt a településen, ezért különös varázsa volt a rendvénynek. A tábor ugyanis már két nappal korábban elkezdődött, így érkezésünkkor már vártak minket a csabacsűdi táborlakók – idézi fel Molnár József polgármester az idei rendezvény színfoltját.

A testvértelepülések egyúttal fakanalat is ragadhattak, és megmutathatták, ki mennyire konyít a birkafőzés tudományához. A csabacsűdi bográcsban 30 kg húsból rotyogott pörkölt, András Attila hozzáértő irányításával. A versenyt itt nem a zsűri, hanem a vásárlók döntötték el, akik egyedüliként a Békés megyei bográcsot ürítették ki.

Valkovszki Mihályt továbbá idén is alkalmasnak vélték a gulyásfőző verseny értékelésére, aki ebből kifolyólag 14 magyaros étket kóstolt végig.

– Tizennégyféle volt, ez biztos, mindegyik más-más ízű – mondja rendkívül diplomatikusan. Az igazi gulyás ízt csak kevésben véltem felfedezni, de azért finomak volt.

15 órakor a színpadi programok vették kezdetüket. A döntően folklórműsorban kaptak helyet a csabacsűdi hagyományőrzők is, a Szülők Közössége pedig egy vidám tánccal színesítették a falunapot.

A jó hangulatról a helyiek vendégszeretete, és nem elhanyagolható módon a finom nedűk, az áfonyás pálinka, a borovicska valamint az egyedi ízvilágú sörök gondoskodtak, amelyek a hazaúton is elkísérték a megfáradt vándorokat.

A képeket Valkovszki Mihály készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Augusztus 6-ig tartanak az éjszakai repülések

Szarvasiak az 50. világbajnokságon