in ,

Szarvasiak az 50. világbajnokságon

Az INTERSTENO, a gépírók, gyorsírók, szövegszerkesztők nemzetközi szervezete kétévente rendezi meg kongresszusát és a szakma művelői számára a világbajnokságot. Az idén hármas jubileum jegyében Budapesten került sor e rangos eseményre. A sorban ez az 50. világbajnokság, legutóbb 40 évvel ezelőtt rendezték meg Budapesten a legjobbak seregszemléjét. A magyarok számára azért is nagy jelentőségű, mert a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége ebben az évben ünnepli fennállásának 90. évfordulóját.

1998 óta nem zajlott le világbajnokság szarvasi résztvevők nélkül. Nem volt ez másként most sem. A Szarvasi Helyi Csoport hat tagja is ott volt a csaknem 50 fős magyar csapatban.

Harmati Lilla, Krasznai Eszter és Terjéki Krisztina versenyzőként, Hornok (Csikós) Edina versenyzőként és a szervezőként, Tóthné Jansik Erzsébet a szervezőbizottság tagjaként, valamint zsűriasszisztensként vett részt a csaknem 600 résztvevőt fogadó seregszemlén. Ausztráliától Kanadáig, Japántól Gabonig 35 országból érkeztek a szakmai  legjobbjai és kísérőik.

Harmati Lilla csupán 2 éve tanulja a gépírást (hiszen még csak 14 éves), és máris kiemelkedő teljesítményt nyújtott az országos versenyeken. Részt vett a nemzetközi internetes gépíróversenyen is, ahol 1700 versenyző között a 398. helyen végzett, saját korosztályában (13-16 évesek) pedig 49. lett (420 résztvevő), ezzel a magyar résztvevők között a 2. legjobb teljesítményt nyújtotta. Mivel a magyar versenyeken is bizonyította tudását, ezért lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a világbajnokságon is. Jó volt látni Lillát – a jövő reménységét – a Corvinus Egyetem aulájában 120 különböző nemzetiségű versenyző között. Felkészítő tanára, édesanyja, Harmati Ágnes a helyszínen kísérte figyelemmel a világbajnokság menetét, részt vett a regisztrációs pultban folyó munkában is.

Terjéki Krisztina immár hetedszer vett részt világbajnokságon. Teljesítményét mindig saját magához mérten ítéli meg. Négy kategóriában indult (gépírás, gyorsírás, jegyzőkönyvvezetés, szövegszerkesztés), mindegyikben sikeres dolgozatot készített, ami egy ilyen magas színvonalú megmérettetésen önmagában is nagy teljesítmény.

Hornok Edina – többszörös magyar bajnok szövegszerkesztő – a nemzetközi mezőnyben is becsülettel helytállt. A szoros mezőnyben a 16. helyen végzett (83 induló között), ezzel a magyarok közül a legjobb teljesítményt nyújtotta. Edina gépírásból is nagyszerűen teljesített, a középmezőnyben végzett. Egy különleges meglepetésben is része volt, az Council vacsorán az Intersteno vezetősége felköszöntötte születésnapja alkalmából.

Krasznai Eszter sok területen összemérte tudását a világ legjobbjaival. Az idei világbajnokságon egy újabb kategóriában, a beszédírásban is indult. A verseny lényege, hogy a folyamatos beszédet gépírással kell rögzíteni 10 percen keresztül. Az értékeléskor mind a helyesírás, mind pedig a helyes gépelés szerepet játszik. Mivel Eszter 5 kategóriában indult (gépírás, gyorsírás, szövegszerkesztés, jegyzőkönyvvezetés, beszédírás), valamennyiben sikeres dolgozatot készített, az összetett versenyben a legjobb magyarként végzett.

A szarvasiak tehát ismét öregbítették hírnevüket, a város hírnevét nemcsak hazai, hanem nemzetközi porondon is.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy ketten (Hornok Edina és Tóthné J. Erzsébet) a szervezőbizottságban is dolgozhatott, kivették részüket a hosszan tartó, bonyolult előkészítő munkában, ott voltak a rendezvény minden mozzanatánál. Az eredményhirdetésen a díjátadásban is közreműködtek, megható volt a csaknem 600 emberrel szemben állva átadni a legjobbaknak az érmeket. Annál is inkább, mert gyorsírás kategóriában a dobogó mindhárom fokára magyar versenyző állt (Ferenc Zsuzsa, Vicai Erika, Árvayné Dani Judit).

Felemelő érzés volt szarvasiként ott lenni e történelmi jelentőségű eseményen. Bízom benne, hogy 2017-ben Berlinben is ott lesznek a szarvasiak az 51. világbajnokságon.

TJE

A csabacsűdi birkapörkölt aratta a legnagyobb sikert Csatán

Szarvasi lány fejére került a korona