in , ,

Felépült Déva vára a szarvasi Mini Magyarországban

Újabb határon túli épület makettjével bővült hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a szarvasi Mini Magyarország. A makettpark legújabb mini épületét Dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár avatta fel 2015. augusztus 8-án. A szarvasi Mini Magyarország meghívására az ünnepélyes átadón részt vettek a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei is, a nap jegybevételét pedig az alapítvány számára ajánlotta fel a makettpark.

A szarvasi Mini Magyarország makettpark már idén tavasszal mintegy tucatnyi, határon túli épület makettjével bővült. A történelmi Magyarország közepén, Szarvason található interaktív makettpark most egy újabb erdélyi épülettel lett gazdagabb. Dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár, valamint Bukovinszky Béla, a Mini Magyarország makettpark vezetője 2015. augusztus 8-án ünnepélyesen leleplezte Déva várának makettjét. A rendezvényen – a makettpark meghívásának eleget téve – részt vettek a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei is.

A Déva várát eredeti, középkori állapotában ábrázoló makettet mintegy három hónapos munkával, egy hatfős csapat készítette el. A hatvancentis dombon álló legújabb makettépület 1:50 méretarányban készült, 2,1 méter széles és 1,2 méter hosszú. Az eredeti várépület Erdélyben, Hunyad megye székhelyén épült a 13. században. Déva várához számos történelmi esemény és monda kötődik, a 16. században a vár Dobó István birtokába került, akit később Izabella királyné parancsára saját várában vetettek börtönbe. Déva várának legendáját örökíti meg a Kőműves Kelemenről szóló népballada is.

A szarvasi Mini Magyarország az augusztus 8-i ünnepélyes makettátadás apropóján a makettpark teljes napi bevételét, valamint a magánszemélyektől érkezett adományokat a dévai Szent Ferenc Alapítvány számára ajánlotta fel. A több százezer forintos adományt a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei vették át augusztus 8-án este a Szarvasi Víziszínházban.

A szarvasi makettparkban számos, a történelmi Magyarország területén, többségükben Erdélyben álló építmény minden apró részletében megegyező kicsinyített mása látható. A történelmi és kultúrtörténeti jelentőségű erdélyi épületek között megtalálható a csíksomlyói kegytemplom, a vajdahunyadi vár, a segesvári óratorony, a marosvásárhelyi városháza épülete, valamint a törcsvári kastély is, amelyet a népnyelv gyakran Drakula váraként emleget.

A szarvasi Mini Magyarország makettpark a legújabb, Déva várát ábrázoló makettjével, illetve az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően rengeteg interaktív maketteken és mozgó vasútmodellen keresztül mutatja be hazánk történelmét és kultúrtörténeti örökségét. Ennek köszönhetően az ország legnagyobb szabadtéri minivasút-hálózatával rendelkező makettpark kiváló terepet biztosít iskolás csoportok számára kihelyezett történelemórákhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Fókuszban a képviselők: Dobruczky Zsolt

Útlezárás a 44-esen: személyautó és mezőgazdasági vontató ütközött Kardos határában