in , ,

Fókuszban a képviselők: Dobruczky Zsolt

Dobruczky Zsolt

Folytatjuk közéleti rovatunkat, amelyben áttekintjük az önkormányzati képviselők elvégzett munkáját. Cél, hogy ne csak a kollektív testület, hanem az egyén szemszögét is megismerjék, és rávilágítsunk arra is, hogy milyen sikereket könyvelhetnek el a város fejlődése terén. Ezzel együtt nem kerüljük el konstruktív párbeszédre ösztönző kérdéseket sem. Elsőként azokat kerestük meg, akik eddig ismeretlen területként fedezik fel a közéleti tevékenységet.

– A választás legizgalmasabb momentuma Szarvason a hármas számú választókerület volt. Itt mindössze 7 szavazat döntött a mandátum sorsáról, ami nem kevés felelősséget von magával.

– Valóban. Ahogy sportnyelven mondják, szoros befutóval, úgy szólván belökéssel lettem képviselő. Közgazdászként, volt gazdasági szakemberként, főkönyvelőként és közel 30 éve sportvezetőként arra törekedtem, hogy az érintett területeken tudjak előrelépést tenni. Így a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnökeként is mindig azt képviselem, hogy minél több szarvasi vállalkozónak engedjünk teret a körvonalazódó EU-s projektekben.  Ezt nem mindig sikerült még elérnem, de hogy a hátralévő négy évben ezt célzom meg, azt megígérhetem.

– Sokan Önben az új lendületet, az ellenzéki erőt vélték felfedezni. Milyen politikai szemléletet, attitűdöt vall magáénak a testületben?

– Leginkább három nagy célkitűzésem van: az egyik az előbb említett szarvasi vállalkozók helyzetbe hozása, a sportélet fellendítése és az ifjúság helyben tartása. Látom az értékeket, és nagyobb rátásom van a problémákra is. Szarvas nagyon sokat köszönhet a polgármesterének, elképesztő mennyiségű pénzt „lapátolt” ide, függetlenül a hatalmon lévő kormányoktól. Amivel nem tudok egyet érteni, hogy az élet nemcsak építkezésből, materiális gyarapodásból áll, azt utána fenn kell tartani. Pénzt kell szánni ezekre a területekre, ami nem mindig polgármesterünk szíve csücske.

– Mit lát most aktuális kérdésnek, problémának?

– Az egyik legfontosabb kérdés a lakosság csökkenése. A legutóbbi népszámláláson Szarvas népessége 16 ezer 546 fő volt, de ha vagyunk 15 ezren, összeteszem kezem-lábam. Sokan ugyanis csak ide vannak bejelentkezve, de már rég a Dunántúlon vagy külföldön dolgoznak. Ehhez alapvetően két dolog kell: munkahely és jó bérezés, ill. jó szakszervezetek. Látok a jövőre nézve változtatási pontokat, mert a településnek egy nagyon jó gazdasági csapata van. Megfelelő, tartalékokkal rendelkező gazdálkodás folyik, vagyis a város kész arra, amennyiben kiírnak egy EU-s pályázatot, hogy azonnal lépjen.

– Aki követi a képviselő-testületi üléseket, azt láthatja, hogy alapvetően konszenzus van a helyi döntéshozók között. Vannak olyan pontok, amit mégis kritikusan szemlél?

– Igen. Mint tudjuk, a városnak többségében egy pártból való képviselete van. Ez sok esetben nagyon jó, mert oda tudnak állni egy ügy mellé teljes mellszélességgel, de hátrányokkal is jár. Előfordult pl., hogy egy kérdést a bizottsági ülésen leszavaztunk, és utána a képviselő-testületi ülésen, enyhe ráhatás után egyhangú kézfelnyújtással megszavaztak. Ez az én felfogásommal nem összeférhető, vagyis ha egyszer döntök, néhány nap múlva nem mondom az ellenkezőjét.

Ettől eltekintve a testület fontos dolgokban egységes, a nagy viták a bizottsági üléseken zajlanak le.

– Voltak-e olyan eredmények az elmúlt időszakban, amelyek kifejezetten az Ön hatására, kezdeményezésére valósultak meg?

– Az idei ifjúsági és sportkeretet sikerült megemelni 5 millió Ft-tal, 30 millióról 35-re. Sajnos annak ellenére, hogy mindig előtérbe akartam helyezni a szarvasi vállalkozókat, ezen a téren csúfos vereségeket szenvedtem. De optimista vagyok, van még négy évem, és bízom benne, hogy előre tudok lépni.

Vélemény, hozzászólás?

Dzsungel a vízi színpad deszkáin

Felépült Déva vára a szarvasi Mini Magyarországban