in ,

Szép hangszer a klarinét, de csak szebb a tárogató

Dr. Zima János

Alighogy elnémultak a harangok, a kis esti zene főszereplője, Zima János is megérkezett a fellépés helyszínére. A zenepavilon közönsége már harmadszor üdvözölhette idén nyáron az ősmagyar hangszer ismerőjét. Az egyébként állatorvosként praktizáló zenész több hangszer tudora, kezdve a klarinéttal, amellyel 10 éves korában kezdett el foglalkozni.

– Bevallom, a figyelmem csak később fordult a tárogató felé, mivel rokon hangszerekről van szó. Mindkettő fafúvós, nádsípos hangszer, sőt, még fogástechnikában is van némi hasonlóság köztük. Így a klarinéttudásomra alapozva magamtól tanultam meg tárogatózni – idézi fel a kezdeteket a nagybetűs deszkákról lelépve.

A folyamatos gyakorlást azonban ez esetben sem lehet megspórolni. A tárogató nehézségei közé tartozik pl., hogy sokkal érzékenyebb, hamarabb elcsuklik a hangja. Ilyen szempontból leginkább a húros hangszerekhez hasonlít, mivel nem elég csak mechanikusan megfogni a hangot, hanem szájjal is intonálni kell ahhoz, hogy tisztán szóljon.

– Az apai nagyapám mondta egyszer, hogy szép hangszer a klarinét, de csak szebb a tárogató. Attól kezdve figyelemmel kísértem a hangszert, megtanultam rajta játszani azokat a műveket, amiket az imént a közönség is hallhatott – eleveníti fel azt az egyetlen mondatot, ami mindent megváltoztatott.

A zenepavilon közönsége átlényegülten hallgatta az édes-bús dallamokat. Köztük kuruc, Rákóczi korabeli dallamok és népdalok is felcsendültek, de az ősmagyar hangszer alkalmas a népies műzene és a magyar nóta megszólaltatására is.

A hangszert tavaly hungarikummá nyilvánították, ezért Zima János fokozott feladatának érzi, hogy továbbadja az örökséget. Különösen, mert országszerte alig százan ismerik a tárogató rejtelmeit.

– Jelen pillanatban a fiaim a tanítványaim. A középső már akkora, hogy az ujjai alkalmasak rá, hogy a hangszeren lévő nyílásokat elérje. Nemrégiben jött el a nagy pillanat, az ezüstszőlői aratónapon már közösen léptünk fel – osztja meg örömmel az utánpótlás terén elért sikert, ami lehetővé teszi, hogy Szarvason még sokáig tárja ki a szíveket a tárogató.

Vélemény, hozzászólás?

Kínos uborkaszezon

Disney-mesék helyett, játsszunk együtt!