in ,

Különösen látványos volt az idei csillaghullás

Fotó: MCSE – Pável Zoltán

Akár 120 meteorit is megfigyelhető volt óránként az idei Perseidák meteorraj esetében. Az évente visszatérő látványos égi jelenség maximuma augusztus 12-ről 13-ra virradóra esett. Ezen az éjszakán csak egy kis türelemre és némi szerencsére volt szükség, és jöhettek a kívánságok, melyek a néphit szerint csillaghullást megpillantva valóra válnak. A

Szklenár Tamás, a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének vezetője az égi eseménynek leginkább asztronómiai szempontból hódol. Ahogy mondja, az előző évekkel ellentétben idén szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel a telihold fénye nem korlátozta a megfigyelést.

– Idén kimagaslóan magas volt a meteorok száma, amit egy ZHR (Zenithal Hourly Rate) nevű számmal határoznak meg. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy folyamatosan érkeznek a meteorok, hanem az óránkénti átlagot írja le. Idén ez megközelítette a 120-at, amelyek között persze sok a halvány, rövid meteorit, de számos hosszú, látványos felvillanást is észlelhettünk – elemzi az idei égi varázslatot az amatőr csillagász.

Az  augusztusban rendszeresen visszatérő meteorraj  azért kapta a Perseidák elnevezést, mert a meteorok a Perseus csillagkép irányából tűnnek fel. Megfigyelésükre leginkább fényszennyezés-mentes területek alkalmasak, ahonnan az egész égboltot be lehet látni.

– Az augusztusi csillaghullás nagyon népszerű, talán épp a jó idő miatt. Azt már nehezebben tudom elképzelni, hogy ugyancsak tömeges megfigyelés várható a Leonidák vagy a Gemini esetében, amelyek novemberben és decemberben bukkannak fel. Mindenesetre úgy tudom, most sokan rászántak több órát az éjszakából, és mindenkinek volt sikerélménye – állítja.

Hozzátette, ez azért is jó hír, mert a csillagzápor meghatározó élmény lehet az érdeklődők számára. Ebből kifolyólag pedig többen kedvet kaphatnak az asztronómiához is.

Aki esetleg ezúttal észlelés helyett a párnákat és az alvást részesítette előnyben, az se csüggedjen. Csillagászati látnivalót még az év hátralévő része is tartogat. A meteorrajok mellett szeptember 28-án egy teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhetünk, ami derült égbolt esetén szintén maradandó élményt nyújt.

Fotó: MCSE – Pável Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

A természet és a szépség festője: D. Vacsi Mária

TISPOL akció az utakon