Connect with us

Kiállítás

A természet és a szépség festője: D. Vacsi Mária

D. Vacsi Mária és Mótyán Tibor

D. Vacsi Máriát Szarvason senkinek sem kell bemutatni. A pedagógus már több mint 40 éve kacérkodik a festészettel, és időről időre újabb válogatással örvendezteti meg a szarvasiakat. Augusztus 8-án a természet színei költöztek be a múzeum falai közé, Változnak az évszakok című tematikus tárlatának köszönhetően.

– Mária a lelkében hordozza a gyermekkorából magával hozott emlékeket – fogalmazta meg Mótyán Tibor, aki húsz évvel ezelőtt az alkotó első szarvasi kiállításának is részese lehetett. Hálával és köszönettel emlékezik a szüleire, akik minden áldozatot meghoztak a számára, ez a hála és a köszönet pedig a képeiben is tükröződik.

Röviden áttekintette a festő szakmai pályafutását is. Kiemelte a szlovákiai országos művészeti fesztiválon elért első helyezését, amelyet batik munkáival érdemelt ki. A Szlovák Oktatási Minisztérium pedig Laureát-díjjal jutalmazta a tehetségét.

Mi a természet lágy ölén lakunk, így ténylegesen figyelemmel tudom követni a változásait – árulta el a leginkább inspirációt jelentő közegről D. Vacsi Mária. Nem is tudom eldönteni, hogy melyik évszak a legszebb, talán éppen az, amelyiket megéljük.

A meghittség és a nyugalmat, békét árasztó képek hátterében azonban megbújik az örökké küzdő nő is, aki sohasem adja fel. Már középiskolás korában keményen dolgozott azért, hogy fel tudjon zárkózni a szlovák nyelvet kitűnően beszélő osztálytársaihoz, nyaranta pedig játék helyett a munka világával ismerkedetett, hogy segítsen szüleinek.

– Sokszor úgy érzem egy képnél is, hogy nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Magamban azt éreztem, hogy nem csinálom tovább, és olykor napokig nem mentem a közelébe. Mégis amikor elmentem előtte, és velem szemben ott állt a kép, már tudtam, hogy nem adom fel. Dolgoztam tovább rajta – tárja fel hitvallását az alkotó.

Képei derűt és vidámságot árasztanak, amit közvetíteni szeretne mindenkinek. A sötét tónusú, komor képeit egy barátnője tanácsára otthon hagyta, mondván, a lelkének azt a részét hozta magával, ami leginkább őt tükrözi.

D. Vacsi Mária munkái egy hónapig ragyogják be a múzeum nagytermét, egészen szeptember 7-én megtekinthetőek.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A járványhelyzet miatt csúszhat a múzeum tervezett nyitása

Szarvas

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2015. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect