Connect with us

Szarvas

Egyre nehezebb az iskolatáska

Bár az iskolai roham már augusztus elejével elkezdődött, az igazi dömping a hónap második felére összpontosul. Ekkor akár 2-300 vevő is megfordul naponta a Kossuth téri papírboltban.

– A legtöbben az augusztus 20-át követő héten érkeznek – számol be a forgalom alakulásáról Zsapka Györgyné tulajdonos. Ennek részben az az oka, hogy a családok ilyenkor térnek haza a nyaralásból, részben pedig az, hogy sokan csak ilyenkor kapták meg a munkáltatótól vagy az önkormányzattól az iskolakezdési támogatásokat.

Az üzlet legfeljebb néhány percre csendesedik el, mindig újabb szülők érkeznek. A legtöbben bevásárló listával és gyermekeikkel karöltve. Egy háromgyermekes anyuka ott jártunkkor épp az iskolatáskák között válogatott. Legidősebb lánya 3. osztályos lesz, a táska pedig időközben elkopott.

– Korábban már voltunk egy multiban is bevásárolni. Csak néhány kiegészítőt vettem, és 7000 Ft-ot hagytam ott. Iskolatáskára sem szánok 10 ezer Ft-nál többet. Szerencsére a gyerekekre kaptam fejenként 5800 Ft gyermekvédelmi támogatást, ami némileg megkönnyíti a vásárlást – mondja, miközben csemetéje rábukkan álmai táskájára.

A tulajdonos tapasztalata az, hogy a bevásárlás egyre inkább a minőség irányába tolódik el, elsősorban a tartósság és a megbízhatóság miatt.

Rita két általános iskoláskorú gyermekének vásárolt éppen. Közülük a kisebbik, Balázs épp most kezdi meg az első osztályt.

– Már augusztus elején megvettem a szükséges felszerelést, csak egy-két apróság maradt le. Bevallom, még nem mertem összeszámolni, mennyibe kerültek az eddigiek, de szerintem 30-40 ezer Ft környékén járunk a fiamnál, és ebben még nincs benne a tornafelszerelés.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legszorosabb költésvetés esetén sem lehet megúszni 10 ezer Ft alatt. Ez a kalkuláció is csak akkor érvényes, ha a gyerek nem elsős, és nincs szükség nagyobb költségvetésű – táska, tolltartó, tornazsák – eszköz beszerzésére.

A másik oldal esetében a határ a csillagos ég. Sechna Dorina pl. a felső évfolyamot kezdi el taposni. A kislány a legtöbb dologban önállóan döntött, bár kikérte az anyukája véleményét is.

– Kb. 60 ezer Ft-ot költöttünk eddig. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert megengedhetjük magunknak a minőségi termékeket. Korábban is így gondolkodtunk, és nem bántuk meg, mert négy osztályt kibírt egyetlen táskával – mondja a háttérben szemlélődő édesanya.

A visszaszámlálás tehát megkezdődött, nyertesei pedig egyértelműen az üzletek és a nebulók. A szülőknek pedig marad a megkönnyebbült sóhaj és a néma vállveregetés, hiszen mindent megtettek azért, hogy gyermeküknek jól induljon a tanév.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2015. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect