in ,

Zöld úton Csabacsűd

Újabb mérföldkőhöz érkezett a „Körös-szögi Kistérség Hulladékgazdálkodási Rendszerének Továbbfejlesztése” című projekt. A július 9-én tartott nyitórendezvényt követően a napokban az érintett településeken lakossági fórumok keretében ismertették a pályázat részleteit, egyben a résztvevőket környezettudatos szemléletre kérték.

Csabacsűdre szeptember 8-án érkezett a tájékoztató előadás, ahol Molnár József polgármester sorolta fel röviden a településre vonatkozó fejlesztéseket.

– Az első pályázatban 10 darab, egyenként 1100 literes hulladékgyűjtő edényzet beszerzésére és egy szelektív hulladékgyűjtő sziget megépítésére nyílik lehetőség. A jelenlegi projektben közel 60 millió Ft értékben vagyunk érdekeltek. Ez magában foglalja egy hulladékgyűjtő-és szállító autó, egy 80 lóerős traktor és pótkocsi, 700 db szelektív hulladékgyűjtésére alkalmas 120 literes hulladékgyűjtő edény megvásárlását is. Ebből minden lakos kap egyet – összegezte a pályázatban rejlő lehetőségeket.

Nyíri-Szmolár Eszter ügyintéző érzékeltette az elmúlt évtizedek alatt felhalmozott hulladékot, ami ma már komoly környezeti problémát jelent. Cél, hogy a növekedést lelassítsák, amihez tudatosságra, modern technikára és eszközökre van szükség. Az előbbi az embereken, az utóbbiak részben a pályázaton múlnak.

Kitért az előzményekre is. A korábbi pályázat több nehézséggel küzd, remélhetőleg azonban ősz végére lezárul. Az újabb projektet 2013 elején adta be a Körös-szögi Kistértség Többcélú Társulása, amit a megváltozott, szigorúbb hulladéktörvény indokolt. A szervezet mintegy 500 millió Ft-ot nyert a célra, amit további 26 millió Ft önrésszel egészített ki. A pályázatban öt település, Gyomaendrőd, Kondoros, Kardos, Csabacsűd és Szarvas vesz részt.

A fejlesztést az új hulladékgazdálkodási törvény is indokolta. Ez egyebek mellett kimondja, hogy a háztartásban keletkezett hulladék 50%-át újrahasznosításra alkalmassá kell tenni, ill. a biológiai hulladék mennyiségét – a 1995-ös szint alá – 820 ezer tonna alá csökkenteni.

– Bízunk benne, hogy az eszközök révén egy hatékony hulladékgazdálkodást valósítunk meg, és hogy a hulladék mennyisége csökkenni fog. Ehhez a lakossági tudatosság elengedhetetlen. Mindez azért is fontos, hogy unokáinkra ne egy szeméthalmot hagyjunk, hanem egy kezelhető világot – zárta gondolatait.

A projekt indikátorai szerint a szelektív hulladék aránya 22%-ról 36,38%-a növekszik majd, a szerves hulladéklerakótól történő eltérítésének aránya 82% lesz. Számokban ez annyit tesz, hogy az érintett települések által lerakott hulladék 10 ezer tonnáról 7 ezerre csökkenne, az újrahasznosított mennyiség pedig 644 tonnáról 4 ezer tonnára nőne.

Kump Edina, az ÖKO-Pack Kft. végül ismertette a projekthez kapcsolódó eseményeket. Így október 9-től a Cervinus Teátrumban lehet megtekinteni a „Hulladékból Termék” kiállítást, ill. több pályázatra várják a jelentkezőket, a www.szelektiv.korosszog.hu internetes oldalon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Új igazgatója van a Szlovák Általános Iskolának

Megyegyűlés Szarvason