Connect with us

Kiállítás

Karsai Ildikó kiállítása: Párhuzam Makó és Szarvas építészeti emlékei között

Karsai Ildikó

Egyre több szállal kötődik Szarvashoz az egyébként makói származású Karsai Ildikó grafikusművész, képzőművész, akinek szombaton délelőtt nyílt kiállítása a Tessedik Sámuel Múzeumban. Mint azt dr. Váradiné dr. Kintzly Ágnes megnyitóbeszédéből megtudtuk, hagyományos eszközökkel alkotó művész statisztikái impozánsak, 17 önálló, valamint 11 válogatott csoportos kiállításon mutatta be képeit Dániától kezdve Spanyolországon át az USÁ-ig. Makón hét köztéri alkotása látható. Lokálpatrióta. A ”Makó, a Maros-menti Konstantinápoly” címmű könyvet közösen jegyzi Novák Istvánnal, Szarvas korábbi főépítészével.

A Novák Istvánnal kapcsolatos szálon kívül barátság fűzi a városszépítők elnökéhez, valamint az is komoly kötődést jelent Szarvashoz, hogy édesanyja az 50-es években az óvónőképzőben végzett. Családjával régóta járnak az Arborétumba. A városban sétálva sok hasonlóságot fedezett fel Makó és Szarvas építészete között. A kiállítás anyagát nézegetve az ember óhatatlanul is elkezd keresgélni a memóriájában, hogy melyik szarvasi utcában látta már a képeken visszaköszönő részleteket.

– A városnak (Szarvasnak) az építészeti értékei, és itt elsősorban a múltbeli építészeti értékeit értem, hisz most azzal foglalkozunk itt, a kiállítás kapcsán is, nagyon sok rokon és érdekes vonást is felfedeztem már, meg fedezek fel itt a városban jártomban-keltemben, sétáink során. Ezek a szálak azok, amik vezettek arra, hogy ezt a kiállítást én összeválogattam Szarvas lakóinak – árulta el Karsai Ildikó.
Amellett, hogy képgrafikát és tervező grafikát készít, több évtizede foglalkozik építészeti grafikával, ami egy külön területe ennek a művészeti ágnak. Kedves műfajából ki-kilép, aminek köszönhetően köztéri munkái is vannak, így képzőművészként is tevékenykedik, és a szakma így is jegyzi.

Az építészeti grafika egy olyan olyan dolog, amit úgy önmagában a szót kimondva nem mindenki ért. Arra kell gondolnunk, hogy vannak az építészeti tervrajzok, amit építészek elkészítenek, és ezt laikus közönség sokszor nem is tudja és nem is láthatja, számára nincs különösebb jelentősége sem. “Képes lapok” című kiállításán azokat a képeket láthatjuk, amik segítségével ezeket a terveket fogyaszthatóvá és értelmezhetővé teszi a publikum számára.

Karsai Ildikó kiállítása október 12-ig tekinthető meg a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán) A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Két napig ingyen tekinthető meg a felújított TSM és a RAH

Kultúra

Tatai Nóra és Breinich Beáta (Fotó: Babák Zoltán) Tatai Nóra és Breinich Beáta (Fotó: Babák Zoltán)

Dalok nemcsak nőknek

Kultúra

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2015. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect