in ,

Városi közlekedés kicsiben

Néhány tábla, kevés ragasztószalag, jelzőlámpa és futóbiciklik – mindössze ennyi szükséges ahhoz, hogy a fiatalok megtapasztalják a valós közlekedési szituációkat. A lüktető város kicsinyített mása szeptember 17-én beköltözött Szarvas város Óvodáiba és Bölcsődéjébe, ahol a tornaterem egy forgalmas közlekedési csomóponttá alakult át.

A Mobilitási Hét második napja is a legkisebbeké volt. Míg egy nappal korábban feladatlapok formájában, addig ezúttal gyakorlati szemléltetésen keresztül ismerhették meg a gyerekek a leggyakoribb közlekedési táblákat.

– Kapunk ajándékot is, ha jól csináljuk? – hangzott az első célirányos kérdés az egyik lurkótól.

A megnyugtató választ követően a fiúk azonnal futóbiciklire és motorra pattantak, a lányok pedig magukhoz ragadtak egy-egy babakocsit, azonosulva a gyalogos szerepkörével. És mint ahogyan az életben, lassan megindult a forgalom, többnyire körültekintően és óvatosan. A vad motorosok többszöri útmutatás után figyelmes közlekedőkké váltak, és megálltak, ha pirosra váltott a lámpa.

– Szerencsénk volt, mert egy pályázat jóvoltából olyan eszközöket vásárolhattunk, amelyek elősegítik a környezeti nevelést. Az óvó nénik elmagyarázzák nekik a táblákat, fényvisszaverő mellényt adnak rájuk. Az életkori sajátosságokból kifolyólag természetesen többször el kell mondani a gyerekeknek, hogy mit hogyan kell használni, de ez a módszer nagyon hatékony – mondta el a nevelési elvekről Tóth Tímea intézményvezető.

Miután a gyerekek már kellően feltérképezték a „minivárost”, a pedagógusok elmagyarázták nekik a táblák jelentéseit. A legizgalmasabb perceket mégis az ajándékozás jelentette, amikor mindannyian fényvisszaverős karkötőt és egy-egy szelet csokoládét vehettek át.

– Meggyőződésem, hogy már óvodás korban érdemes elkezdeni a szabályok megtanítását, mert a gyerekek rendkívül fogékonyak. Az is előfordult már, hogy később ők mutatnak jó példát a közlekedést olykor rugalmasabban kezelő felnőttek számára – vallja Krivik Viktor főszervező.

Szeptember 18-án is a jutalmazásé lesz a főszerep, ugyanis reggel 6-8 óra között valamennyi kerékpárral érkezőt gazdag „Bringás reggelire” várják Szarvas város Fő terén.

Vélemény, hozzászólás?

Gazdasági és kulturális nyitás Wuxi felé

Strasbourghoz fordul a Jobbik a férfiak nyugdíjazása ügyében