in ,

Fókuszban a képviselők: Gombár Györgyné

Gombár Györgyné

Újabb résszel jelentkezik közéleti rovatunk, melyben áttekintjük az önkormányzati képviselők eddig elvégzett munkáját. Cél, hogy a közös várospolitika mögött álló egyéni látásmódokat is megismerjék, és körbejárjuk, ki miben járult hozzá a város fejlődéséhez. A sorban hetedikként Gombár Györgyné önkormányzati képviselővel beszélgettünk.

– Harmadik ciklusát kezdte meg önkormányzati képviselőként, a NACSE színeit erősítve. Milyen kérdésekkel, problémákkal keresték meg az elmúlt időszakban?

– A legnagyobb probléma az átjárás volt a szentesi úti lakóparkból a kerékpárútra, ott ugyanis nincs zebra. Sikerült elérni, hogy kitegyenek gyalogos jelzőtáblákat, ill. készüljön egy járda, aminek a meghosszabbított vonalában közlekedhetnek a gyalogosok. Sokan panaszkodnak a világításra, ami szintén megoldódott. Igaz, nincs olyan világos, mint eddig, de a közlekedők mégiscsak látják az utat. Tagja vagyok a kerékpáros útőrhálózatnaknak is, és többen jelezték, hogy a kerékpárút és föld között egy repedés alakult ki, amibe bele tud szorulni a bicikli. A problémáról informáltam az önkormányzatot és a kerékpáros útőrhálózatot is.

– Akik ismerik Önt, tudják, hogy a szociális kérdésekben rendkívül érzékeny, és amit tud, azt magánemberként is megtesz az elesettekért, a rászorulókért. Ezen a területen van előrelépés?

– A szegénység ügyében nehéz eredményt elérni, az önkormányzat pedig eszköztelen. Ebben a kérdésben inkább civil szervezetként tudunk aktivizálódni, és lehetőség szerint sok ingyenes rendezvényt lebonyolítani. Ez némileg kimozdítja őket a letargiából. A közmunkakérdés még egy érzékeny pontom. Engem felháborít néhány ember hozzáállása, akik úgy beszélnek róluk, hogy csak támaszkodnak a lapát nyelén. Meg kell próbálni nyolc órán keresztül úgy dolgozni, hogy közben állandóan ilyen megjegyzések érkeznek

– A jólét fogalma relatív. Szarvason a munkanélküliségi ráta Békés megyei viszonylatban alacsonyabb az átlagosnál, országoshoz képest viszont nem túlságosan kedvező.

– Az egyik probléma sajnos a kedvezőtlen fekvéséből adódik. A másik gond, hogy ide nem vezet autópálya, a 44-es főútvonal pedig kamionokkal terhelt. Ilyen feltételek ismeretében egy üzem nem szívesen telepszik ide. A munkanélküliségi ráta egyébként nem fedi a valóságot. Sokan ugyanis nem regisztrálnak, mondván, hogy nem kapnak érte semmilyen ellátást. Főleg a nagycsaládos nők vannak rossz helyzetben, mert gyermekvállalás után több évig kiesnek a munka világából, ahonnan utána nagyon nehéz visszatalálni. Sokan emiatt költöznek nagyobb városba, Dunántúlra vagy külföldre. Az ismeretségi körömben is tudatszám vannak ilyenek, de ha a lakókörzetemben is szinte minden házból ment ki valaki külföldre, akinek már csak a lakcíme szarvasi.

– A NACSE-t ketten képviselik a testületben. Mennyire tud konstruktívan együtt dolgozni, esetleg vannak olyan kérdések, amelyekben ellenvéleményt fogalmaz meg?

– Alapvetően várospolitika mentén dolgozunk, civil szervezetként pedig egyébként sincsenek pártpolitikai nézeteink. Előfordul azért, hogy bizonyos kérdéseket támogatunk, de ha ezeket az önkormányzat nem támogatja, testület elé sem kerül, vagyis a nyilvánosság nem értesül róla. Ilyen volt pl. a szociális intézmények közötti kapcsolattartás erősítése, amit nem kötnénk fenntartóhoz, vagy egy olyan iskolabusz működtetése, ami reggel és este gyerekeket szállít, napközben pedig az idősgondozásban segítkezik. Ez utóbbiban anyagi fedezet hiányában nem tudtunk előrelépni.

– Ön szerint mik azok a kérdések, amelyekben az önkormányzatnak sürgetően lépni kell?

– Ilyen szerintem a közmunkások gyermekinek nyári felügyelete, amit jelenleg a Családsegítő old meg. Ez azonban nem ideális megoldás. Az oktatás területén azt látjuk, hogy az egyetlen önkormányzati iskola is állami fenntartásba került, és egyre több SNI-s és hátrányos helyzetű gyerekeket íratnak be. Ez pedig szegregációhoz vezet. E téren is lépni kell valamit.

Az egyéni munkát tekintve mi az, amit saját sikerének, esetleg jövőbeli szívügyének tekint?

– Az említett iskola esetében a családok többsége nem tudja befizetni az osztálykirándulást, ezért szerettem volna, ha az önkormányzat ehhez hozzájárul. Erről pozitív döntést is született, de közben fenntartóváltás miatt okafogyottá vált. A tervek között szerepel az ügyeleti állátás rendbetétele, valamint gondolkoznunk kell azon is, hogy a körzeti orvosi rendszerbe hogyan tudunk bevonzani fiatalabb orvosokat is. Ez leginkább a gyermekorvoslást érinti, de a jövőben kihat a többi területre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az első összpróba után a Lili bárónő

Elfogták a rendőrök a szarvasi rablás gyanúsítottját