in , ,

25 év választási ígéreteinek nyomában

Bár a kiállítás ötletgazdája és összeállítója politikamentesen, kizárólag az adatokra hivatkozva mutatta be a rendszerváltás óta lezajlott önkormányzati, országgyűlési választásokat, ill. az ez idő alatt történt népszavazásokat, a figyelmes szemlélődő számos következtetést levonhat a kiállított anyagból.

A békésszentandrási könyvtár emeleti termében bemutatott kiállítás apropóját a közigazgatás éve adta. Hévízi Róbert – aki egyébként jelenleg a leghosszabb ideje regnáló önkormányzati képviselő – az első demokratikus választások óta gyűjti az ezzel kapcsolatos szóróanyagokat, plakátokat, valamint gondosan elraktározta a választói akarat diktálta végeredményeket is.

– Helytörténeti szempontból érdekes, hogy Békésszentandráson milyen szavazatok születtek, hogyan alakulnak, és mindez hogyan viszonyul a megyei és országos eredményekhez. Számos táblázat izgalmas, de a diagramok a legbeszédesebbek, amik mutatják, hogy sokszor mennyire ellentétesen alakultak a szavazatok. Ez szerintem nem mindig volt jó, de azt az eredményt kell elfogadni, amit az emberek a voksukkal adnak, és ez alapján kell szervezni az életünket – ismerte el a helytörténész.

A kiállítást Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője avatta fel. A választási rendszert egy többség által láthatatlan oldalról, annak előkészítéséről és lebonyolításáról ragadta meg. Ebben ugyanis kardinális szerepe van a közigazgatási szakembereknek, akik a háttérben maradva koordinálják az eseményeket.

– Ha legközelebb választásra gondolnak, jusson eszükbe az is, hogy az egyik oldal mindig a fókusz, a reflektor, ahova nagyon sokan beállnak ebben az időszakban, és mellette a névtelen tömegek, akik mindezt szakmailag, technikailag levezénylik – emlékeztetett.

A kiállításon hangzatos feliratok és kampányszövegek utalnak a jelöltek egykori választási ígéreteire, amik ma már egyfajta tükörként is szolgálnak. Hévízi Róbert úgy látja, a teljesítést gyakran meghatározzák a lehetőségek, a jó szándék mindenkiben ott van. Ilyen pl. az M44-es kérdése, amit mindenki szeretne, de egyelőre még nem tudunk örülni a megépülésének.

A közigazgatás éve szeptember végén Kultúrházi Kávéházzal zárul. Itt egy előadás keretében lapozzák át a 20. század közigazgatását, nyomatékosan a két világháború közötti időszakra, a tanácsköztársaságra és az önkormányzatiságra fókuszálva.

Vélemény, hozzászólás?

Furár és Bakró duplájával győzelem a Tótkomlós ellen

Sikeresen mozdultunk a Mobilitás rajzpályázatra