in ,

Fókuszban a képviselők: Lázár Zsolt

Lázár Zsolt

Újabb résszel jelentkezik közéleti rovatunk, melyben áttekintjük az önkormányzati képviselők eddig elvégzett munkáját. Cél, hogy a közös várospolitika mögött álló egyéni látásmódokat is megismerjék, és körbejárjuk, ki miben járult hozzá a város fejlődéséhez. Nyolcadik a sorban Lázár Zsolt önkormányzati képviselő volt.

– Negyedik ciklusát kezdte meg önkormányzati képviselőként. Az elmúlt egy év leforgása alatt milyen kérdésekkel, problémákkal keresték fel?

– Folytatni kellett a megkezdett munkát, amely nemcsak az 5-ös körzet, hanem az egész város életét befolyásolja. Meghatározó fontosságú volt a szennyvíz-és csatornahálózat fejlesztése, a szennyvíztelep rendbetétele, ami egy komoly EU-s pályázatnak a révén valósult meg. Ez azért volt jelentős, mert a körzetben volt a legtöbb olyan utca, ahol nem volt a szennyvíz kiépítve. Meghatározó volt továbbá a csapadékvíz elvezetés is, amely a biztonságos létre irányult. Elég csak arra a tavalyi szilvanapokra gondolnunk, amikor három nap alatt kb. 180 mm eső hullott le, és nagyobb probléma nélkül vonult le a víz. Emellett több írásbeli jelzés is érkezett felém az utakkal kapcsolatban, ezeket folyamatosan próbáljuk orvosolni.

– Az utakat illetően lát nagyobb fejlesztésre lehetőséget?

– A soros EU-s ciklusban nagyon kevés forrás lesz belterületi utak fejlesztésére. Éppen ezért lakossági összefogással egy önerős pályázatban gondolkodunk, ezáltal szeretnénk a helyieket megmozgatni. Meg kell mondanom, hogy még nincs óriási mozgás. Az 50/%-os hozzájárulást részletekben, akár egy vagy két évre lebontva is vissza lehetne fizetni, ami havi 5-6000 Ft-ot jelent. Cserében azonban értéknövekedéssel és a komfortosság érzésével számolhatnának az érintett utcákban élők.

– Képviselőségével egy időben kezdte meg a vezetői munkát az Ótemplomi Egyházközségben. Szociális területen lát-e előrelépéseket?

– Óriásit változott a szociális ellátás, városi és országos szinten is. Folyamatos fejlesztéseknek lehetünk szemtanúi, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy bizottság meg tudja változtatni az itt élők életkörülményeit. Mindenki a saját életének a kovácsa. Van, akinek ez sikeresebb, és olyan is, aki valamilyen okból kifolyólag lemarad. És itt lép be a szociális hálózat felelőssége, vagyis hogy tudunk-e azokon segíteni, akik ebbe a védőhálóba esnek. Én hiszek abban, hogy egy nagyon komoly szenvedélybetegségből is fel lehet állni, a hit és megfelelő szakemberek közreműködésével lehet újra teljes értékű életet élni. A közmunkának pl. komoly hatása van. Lehet persze szidni, de én azt látom, hogy a közmunkából sokkal könnyebb elindulni a munka világába, mint más területekről.

– Ha már szóba jött a közmunkát, felmerül a kérdés, lát-e alternatívát a munkahelyteremtésre, ezzel együtt az elvándorlás megállítására?

– A vállalkozókat kell megszólítani, számukra kell egy megfelelő klímát teremteni. Nagyon komoly beruházásokra nyílik lehetőség az következő két évben, a szarvasiak mindig kreatívak voltak, reméljük, hogy ez nálunk is megjelenik. Elvándorlás a településszerkezetből adódóan mindig is volt, és lesz is. Sokan mennek gimnáziumba, tanulnak tovább a felsőoktatásban, és kevés, aki vissza tud áramlani. Véleményem szerint az arányokat kell őrizni és javítani, és ha ebben vannak eszközök, azt meg kell ragadni. Jellemzően a legalacsonyabb és a legmagasabb réteg kapaszkodik meg a kisvárosokban, ezért a középréteg a legveszélyeztetettebb. Ahhoz, hogy a családok itt maradjanak, kellenek nagyon jó általános iskolák, amik adottak. Ez igaz a középiskolákra is, vagyis emiatt nem kell elvándorolni. A munkahely kérdése már összefügg az M44-sel, de ne gondoljuk, hogyha itt lesz egy út, akkor minden probléma megoldódik. Fontosnak tartom, hogy a megyei képviselők összefogjanak, a versengésen felülemelkedve Békés megyéért közösen dolgozzanak.

– A terveket nagymértékben befolyásolja az anyagi forrás, és mint tudjuk, Szarvas mozgástere költségvetési szempontból leszűkült. Mi lehet a reális jövőkép?

– Irreálisan sok tervünk van. Épp most mutatták be azt a 475 oldalas dokumentumot, ami ezeket tartalmazza. Azt is látni, hogy sok pályázati lehetőség lesz a közeljövőben, amiket meg kell ragadni. Biztosítom az itt élőket, hogy a nagyon komoly fejlesztések valósulhatnak meg. Kiemelten fontos a turizmus, amit nemcsak a nyárra, hanem a téli időszakra is ki szeretnénk terjeszteni. Emellett a meglévő vállalkozásokat fejleszteni kell, és reméljük, hogy őket újabb vállalkozások egészítik majd ki.

 

Vélemény, hozzászólás?

A kutatói pályát népszerűsítették tegnap éjszaka

Az új elnök antréje: 10 milliós fejlesztés a vízitelepen