in ,

Figyelj magadra! Az időben felfedezett mellrák legyőzhető

Rózsaszín lufik és szalagok hívták fel szombaton a figyelmet a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegségre, az emlőrákra. A Szarvasi Életmód Egyesület is csatlakozott a Figyelj magadra! kampányhoz, amelynek keretében a szűrések fontosságára világítottak rá.

– Ma Magyarországon 5400-5500 új emlőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, amelyből kb. 2000 halállal végződik. A legfontosabb célunk rámutatni, hogy azok a daganatos betegségek gyógyíthatók nagyon jó eséllyel, amiket időben fedeznek fel. Az emlőrák vonatkozásában az a helyzet, hogy ha még panaszmentes állapotban ismerik fel, akkor még 90-95%-es eséllyel gyógyítható. Ha a daganat tüneteket okoz, az arány már csak 50% – ismertette a megdöbbentő adatokat Dr. Pásztor Gyula szülész-nőgyógyász.

A szakember utalt a mammográfiai szűrés jelentőségére, amelyet 45-65 év között kétévente ingyenesen igénybe lehet venni. A statisztikák alapján azonban még mindig kevesebb, mint az érintett korosztály fele él a lehetőséggel, amivel önmagát és a társadalmat is veszélyezteti. Az okok között szerepet játszik a „struccpolitika”, a felelőtlenség és az időhiány is, ami később súlyos következményekkel járhat.

Október 1-je, a mellrák elleni küzdelem világnapja apropójából a civil szervezet felvilágosító előadást szervezett a Cervinus Teátrumban. Ezt követően a nap kerékpártúrával folytatódott. A résztvevők kerékpárokhoz erősített, rózsaszín léggömbökkel szelték keresztül a települést, az úti cél pedig Magyarország középpontja volt. A testi-lelki megerősítéshez sámándobosok járultak hozzá, végül a bajoktól való megszabadulás szimbólumaként valamennyien szélnek eresztették a színes ballonokat.

– Nagyon könnyelműek vagyunk, azt hisszük, hogy minket nem érhet baj. Csak akkor, amikor egyszer bennünket is elér egy betegség, döbbenünk rá az ellenkezőjére. Ezért kell még időben odafigyelnünk magunkra és egymásra. Nagyon sokat segíthetnénk – vélekedik Novodomszky Jánosné, az egyesület tagja.

Dr. Pásztor Gyula hozzátette, a betegség sajnos a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem megelőzhető, lefolyása utána azonban lehet teljes értékű életet élni. Ehhez mindenképpen támogató és szerető a családi háttérre van szükség, aki mindvégig a beteg mellett állnak.

A Szarvasi Életmód Egyesület novemberben is egy érdekfeszítő programot kínál. 17-én Joshi Bharath látogat Szarvasra, aki „Szabad akarat és emberi sors” címmel ad útmutatást a teljesebb élet felé.

Vélemény, hozzászólás?

Lezárt ügy: vasvillával fenyegette édesanyja adósát

Taroltak a szarvasi sakkozók a Báthory Kupán