in , , ,

Együtt mozdult az iskola Csabacsűdön

Közös bemelegítéssel és zenés tornával hangolódtak a csabacsűdi iskolások a futásra. Több mint százan rajtoltak el a sporttelep bejáratától, és teljesítették korosztályuknak megfelelően az egy, ill. három km-es távot. Az őszi futógála már sorban a 22. volt, ami a közösségformálás és a mozgás jegyében íródott.

– A gyermekeimmel Budapesten voltunk futóversenyen, és onnan jött az ötlet, hogy ugyanezt nálunk is meg lehetne valósítani – idézi fel az előzményeket Hajdú Mihályné pedagógus. Az anyagiakat is figyelembe véve ez egy olyan program, amihez nem kell különösebb felszerelés, csak segítő kezek és szép környezet, ami adott.

Először a felsősöknek dördült el a képzeletbeli startpisztoly, akik az Iskola, Táncsics, Ady és a Petőfi utcán rótták le a „nagykört”, Pljesovszki Roland BSI futónagykövet kíséretében. A 25 éves fiatalember 2012 nyara óta népszerűsíti a sportágat, ill. jó tanácsokkal látja el a leendő futókat.

– A baj szerintem az iskolában kezdődik, ahol gyakran megutáltatják a gyerekekkel a futást. Rákényszerítve érzik magukat, vagyis nem azért futnak, mert szeretnek, hanem mert kötelező. Azt tapasztalom, hogy a diákok 10-15 éves korukig nem szeretnek futni, csak később találják meg ezt a mozgásformát – fejtette ki tapasztalatait.

A futónagykövet szerint ezek a közösségi rendezvények ellenben motiváló erővel bírnak, mert szerepet kap bennük a játék és a szórakozás is. Hozzátette, őt már bizonyítási vágy ösztönzi, és a jövőben maratonnál hosszabb távokon szeretné kipróbálni magát.

A célszalagot először Bálint Attila végző tanuló szakította át, aki nagyon szereti ez a napot. A fiókjában gondosan őrzi az előző évek rajtszámait, amik szinte mindig szerencsét hoztak neki.

– A tavaszi fordulót is beleszámítva ez már a 15. versenyem volt, ezért nagyon könnyen ment. Szinte minden futóversenyen elindulok, focizok, és sokat mozgok. Ma győzni jöttem, és nagy öröm, hogy sikerült – mondja a rutinos sportoló.

Attila a kicsiket sem hagyta cserben. Ismét rajthoz állt, és az óvodásokkal és alsósakkal együtt lefutotta a rövidebb távot is. A kipirult futókat a sportpályán a szülők, nagyszülők jóvoltából lilahagymás kenyér, gyümölcs és meleg tea várta, a „Jövőt gyermekeinkkel építjük” pályázat keretében pedig baranta bemutatóval és játékos feladatokkal kedveskedtek a gyerekeknek.

Sutyinszky Zoltán igazgató úgy látja, a rendezvény nemcsak motiválja a gyerekeket, hanem felejthetetlen élményt is jelent nekik, hiszen a pedagógusok, családok és civil szervezetek egy jó hangulatú, tanórán kívüli rendezvényen találkozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

„Szerelem! állunk őt ámulva”

Állati nap a Körösvölgyi Látogatóközpontban