in , ,

Állati nap a Körösvölgyi Látogatóközpontban

Közel száz óvodás kerekedett fel, hogy az Állatok Világnapja tiszteletére bejárja az Állatpark zegzugos ösvényeit. A szakvezetéses túra október 2-án egy érdekességet is tartogatott: a kis látogatók egy nap erejéig felmentést kaptak a szigorú „Ne etesd az állatokat!” szabály alól, és szétoszthatták közöttük kedvenc csemegéiket.

Az egyik csoport már az első ketrecnél hosszasan ácsorgott. A gyerekek le sem tudták venni a tekintetüket az aprócska mókus mozgásáról, aki fáradhatatlanul rohangált tágas otthonában. Egy másik csoportot az egykori címerállatnál, a hollónál értünk utol, néhány perc múlva pedig már a mosómedvéket figyelhették meg falatozás közben.

– A célunk az, hogy az idelátogatók jobban megismerjék a Dél-Tiszántúl, tágabb értelemben pedig az Alföld élővilágát, amit érdemes már egészen kicsi korban elkezdeni. A legkönnyebb dolgunk velük van, mert még rácsodálkoznak a látottakra, és sok hasznos információ mellett igazi élményekkel távoznak tőlünk – tájékoztat Körömi Krisztina.

A Körösvölgyi Látogatóközpont munkatársa az európai bölények lakóhelyéhez is elvezette a csoportot. Az állatok külsejére és szokásaira vonatkozó bemutatáson túl arra is rávilágított, hogy ez a faj majdnem teljesen kipusztult a kegyetlen emberi bánásmód miatt, a Dél-Alföldön jelenleg már sehol sem élnek vadon.

– Hoztam répát, már oda is adtam a bölénynek – újságolja örömmel útközben a 6 éves Esztike. Nekem is vannak otthon állataim: kutyám, macskám és hörcsögöm is. A kutyus a kedvencem, nagyon szeretem.

A Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének cseresznye csoportjából szinte minden gyerek hozott magával egy kis elemózsiát. Az almát, karalábét, tököt és kukoricát útközben serényen szórták az állatoknak, még végül a zacskók teljesen kiürültek.

– Nagyon fontos a személyes tapasztalás. Ezért is jöttünk ki, hogy testközelből ismerjék meg az állatokat. Szerencsére kisvárosban élünk, így a gyerekek a szülők, nagyszülők révén még ismerik őket, és kisállatot is sokan tartanak otthon – vélekedik Martók Anita óvodapedagógus.

A látogatóközpont kihasználja a remélhetőleg még néhány hétig elhúzódó nyárias időjárást. Október 24-én 10 órától gombaismereti börzére, egy héttel később, 14 órától pedig Halloween partira várja az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Együtt mozdult az iskola Csabacsűdön

A KOLBÁSZ-TAN-SZÉK sikerei a Szarvasi Töltöttkáposzta-főző és Kolbászkészítő Versenyen