in , ,

Megállni tilos!

Megállni tilos! – mondta Szita Gábor, a Porció Kft. ügyvezetője október 15-én, Szarvason, a Liget Hotelben rendezett geotermikus beruházás projektzáróján. A projektet kivitelező cég vezetője szerint Szarvas termál-lehetőségei jóval a most megvalósult programon is túlmutatnak, s el lehet érni azt, amit Veresegyházán már elértek, ha bárki bármilyen épületet tervez, annak fűtéseként elsődlegesen a termálfűtés kerülhet csak szóba.

Mielőtt a jövőbeni célkitűzésekig eljutottunk volna, Babák Mihály, Szarvas polgármestere idézte fel a kezdetek kezdetét. Még a tanácsrendszerben fúratott a város két termálkutat, az erre alapozott fűtőrendszert már a rendszerváltozást követően megalakult új önkormányzat valósította meg. Ez a rendszer 20 év alatt elavult, a megszűnés fenyegette, amikor egy uniós pályázati lehetőséget kihasználva az önkormányzat a teljes felújítás és bővítés mellett döntött. Érdekessége a történetnek, hogy a közbeszerzésen nyertes Porció Kft. – Swietelsky Kft. konzorcium tagja, a Porció Kft. valósította meg annak idején az alap fűtőművet, s Babák Mihály nem hallgatta el, hogy a város perben-haragban vált meg a cégtől. Azt is hozzátette azonban, hogy talán ma már nem érdemes bolygatni a múltat. Ebben Szita Gábor is egyetértett vele, de azért nem állhatta meg, hogy ne nagy visszatérőként említse a Porció Kft.-t, s hogy ne üzenjen annak a hajdani képviselőnek, aki fantomcégnek nevezte a Porciót, hogy a „fantom” visszatért. A cégvezető és a projektmenedzser, Gugolya János ismertették a beruházás műszaki-technikai részleteit, melynek során kiderült, hogy a már meglévő 3500 méter nyomvonal mellett 2000 méternyi új nyomvonalon létesítettek távvezetéket, s összesen 11 kilométer korszerű, nagy kapacitású csővezetéket fektettek le. A meglévő közintézményi fogyasztók mellé 10 új közintézményi fogyasztót kötöttek be. A mostani pályázat nem tette lehetővé, hogy piaci megrendelőkkel is bővüljön a rendszer. A beruházás bruttó összköltsége 807 millió forint, s ha minden önerő-támogatást jóváhagynak, akkor a tényleges önkormányzati önerő ennek 5%-a körül alakul. A célok megfogalmazásánál az új (főként lakossági) fogyasztók bekapcsolása, ezzel az önkormányzat árbevételének növelése, a 28 éve használaton kívüli másik termálkút termelésbe állítása és a használt termálvíz elhelyezésének megoldása szerepelt. Szita Gábor úgy köszönt el a projektzáró közönségétől, hogy ők állnak elébe a további fejlesztéseknek.

A projekt keretében elvégzett munkák:
– termelőkút gépészeti elemeinek cseréje
– teljes termál közműrendszer cseréje
– új fogyasztók bekapcsolása és helyi hőközpontok felújítása (csak önkormányzati intézmények esetében)
– automatikus vezérlés és távfelügyeleti rendszer kiépítése

A geotermikus rendszer működése:
A termálenergetikai rendszer egy termelőkútból valamint az ellátandó létesítményekbe telepített hőközpontokból és az összekötő vezetékekből áll. A fűtés során elhasznált víz kezelése az új rendszerben megfelel a szigorú előírásoknak: a kutakból kitermelt termálvíz egy tározóba, onnan csővezetéken keresztül a hűtő-tároló tóba kerül, végül pedig a Hármas-Körösbe vezetik.

A rendszerhez csatlakozott Intézmények
Újonnan csatlakozott intézmények
• Önkormányzati Üdülő
• Székely Mihály Intézmény-tanműhely
• GySzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma
• Városi Sportcsarnok
• Városi Könyvtár
• Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás Szociális és Gyermekjóléti Intézmény Központja és Szarvas Város Bölcsődéje
• Szarvas Város Óvodája
• Mittrovszky-kastély

Korábban csatlakozott intézmények
• Szarvasi Szakorvosi Kft.
• Szarvasi Járási Hivatal (régi Polgármesteri Hivatal épülete)
• Fő téri Általános Iskola
• Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon
• Szent Klára Gyógyfürdő
• Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. (művelődési központ)

Vélemény, hozzászólás?

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek Szarvason

Szarvasi edzővel menetel a magyar karate-válogatott a 2020-as olimpia felé